Turktime

Uluslararası toplum Netanyahu konusunda samimiyet testinden geçiyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "yakalama kararı" çıkarılması için başvuru yaptı.
ABONE OL
Abone Ol
Uluslararası toplum Netanyahu konusunda samimiyet testinden geçiyor
Haberler / Dünya
22 Mayıs 2024 Çarşamba 18:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han; İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve üç Filistinli yetkili hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için makul sebepler bulunduğu gerekçesiyle Mahkemeden yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.

UCM'nin 17 Mart 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında aldığı ve Başsavcı Han'ın 20 Mayıs 2024'te İsrailli yetkililer için yakalama kararı başvuruları karşısında uluslararası toplumun göstereceği tutum, aynı zamanda bir samimiyet testinden geçildiğini gösteriyor.

ABD ve İngiltere, Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararı çıkarılması talebine şiddetle karşı çıkarken Putin hakkındaki yakalama kararında Mahkemeye verdikleri destekle dikkati çekiyor.

İsrail, ABD ve İngiltere'den UCM'ye tepki

İsrail Başbakanı Netanyahu, yakalama kararı başvurusunun, "üniversite kampüslerinden UCM'ye taşınan yeni bir antisemitizm örneği" olduğunu öne sürerken Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Han'ın yakalama kararı talebiyle "ölçüyü aştığını" ve "uluslararası yargı sisteminin çöküş tehlikesiyle karşı karşıya" olduğunu savundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz yaptığı açıklamada, tutuklama emri çıkarılması başvurusuna karşı Bakanlık bünyesinde özel bir komite kurulduğunu belirtirken bunun "sonsuza kadar hatırlanacak tarihi bir ayıp" olduğunu iddia etti.

İsrail Savunma Bakanı Gallant da UCM Başsavcısı Han'ın, Netanyahu ve kendisi hakkında yakalama kararı başvurusunun ardından "Mahkemenin otoritesini tanımadıklarını" söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, yakalama kararı başvurusunu "utanç verici" olarak nitelendirirken Dışişleri Bakanı Antony Blinken da kararı temelden reddettiklerini vurguladı.

Öte yandan Biden, "açıkça savaş suçu işlediğini" belirttiği Putin hakkında UCM'nin verdiği yakalama kararının "haklı" olduğunu belirtirken Blinken, tüm UCM üyesi ülkeleri, bu kararı uygulamaya çağırmıştı.

İngiliz basınındaki haberlere göre, Başbakan Rishi Sunak'ın sözcüsü, Netanyahu için çıkarılan yakalama kararına ilişkin "Bu eylem, çatışmaların durması, rehinelerin kurtarılması ya da insani yardımın ulaştırılması konusunda yardımcı olmuyor." dedi.

Buna karşın dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Putin hakkındaki yakalama kararı için "UCM'nin bağımsız adımını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, X'teki açıklamasında UCM'nin bağımsızlığına tamamen saygı duyduklarını ancak Netanyahu ve Galant hakkında Hamas lideriyle aynı anda yakalama kararı istenmesini "anlaşılır olmayan bir durum" gördüklerini ifade etti.

Buna karşın Adalet Bakanı Alma Zadic, Putin hakkındaki yakalama kararını desteklediklerini ifade ederek Putin aleyhine yürütülen davada UCM'yi destekleyeceklerini aktarmıştı.

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Netanyahu ve Gallant hakkında, Filistinli üç liderle birlikte yakalama emri çıkarılması yönündeki talebi "dehşet verici ve kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirdi ancak UCM'nin, Putin hakkında verilen yakalama kararını da içeren çabalarını tamamen desteklediklerini ifade etmişti.

Macaristan Başbakanı Victor Orban, Han'ın Netanyahu hakkındaki talebini "saçma ve utanç verici" olarak nitelendirirken Latin Amerika ülkesi Paraguay, Netanyahu ve Gallant için talep edilen yakalama kararını eleştirdi.

AB üyeleri, UCM'ye saygı göstereceğini açıklamakla yetindi

Öte yandan, başta Avrupa Birliği (AB) üyesi olanlar olmak üzere çok sayıda ülke, Netanyahu ve Gallant ile ilgili karara ilişkin doğrudan yorum yapmak yerine, UCM'nin bağımsızlığına saygı göstereceklerini belirtmekle yetiniyor.

Putin hakkındaki yakalama kararına açıkça destek veren AB üyesi bazı ülkelerin ise Netanyahu ve Gallant hakkındaki talep karşısında sessiz kalmayı tercih ettiği görülüyor.

Almanya Dışişleri'nden yapılan açıklamada, UCM'nin bağımsızlığına ve işleyişine saygı duyduklarını belirtmesine karşın Hamas liderleri ve İsrailli yetkili hakkında yakalama kararının aynı başvuruda yapılmasının "yanlış bir denklem izlenimi" oluşturduğunu ifade edildi.

Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Putin hakkındaki karar için "Bu, bir kararlılık işaretidir. Uluslararası hukuku ihlal eden herkes bunun hesabını vermelidir." diyerek bu kararı uygulama yükümlülüklerinin olduğunu anlatmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime