Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde Suriye krizini çözmek amacıyla başlatılan Astana Süreci'nde bugün yeni bir aşamaya geçilmesi bekleniyor.
Astana toplantılarıyla Suriye'de çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması nın ardından Soçi'de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongre'yle birlikte çözümün siyasi ayağının da belirlenmesi hedefleniyor. Kongre için yaklaşık 1600 kişiye davet gittiği belirtiliyor. Kongreye gözlemci olarak davet edilen Birleşmiş Milletler adına, BM Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura katılacak.
Rusya'nın Karadeniz sahilindeki kenti Soçi'de yapılacak Kongre'ye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmayacağını daha önce açıklanmıştı. Kongre'de Kremlin'in mesajını iletecek isim ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov olacak. Rus heyetinin başında Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev bulunacak.
Astana sürecinin ortaklarından olan Türkiye ve İran ise Kongre'de Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edilecek.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Soçi kentinde ev sahipliği yapacağı önemli kongre öncesinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bir telefon görüş mesi yaptı. Rus Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi verilmedi. Ancak Rusya'nın katılımcılar konusunda Türkiye'nin onayını beklediği biliniyor. Geçtiğimiz hafta çıkan haberlerde kimlerin davet edileceğine dair uzlaşmanın sağlandığı ifade edilmişti.
AFRİN ENGELİ
Öte yandan Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan PKK/PYD'ye yakın isimlerden Favza el Yusuf Rusya'nın Soçi kentinde başlayacak 'Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne' Kürtler'in katılmayacağını söyledi. Yusuf, "Afrin'de durumun değişmemesi halinde Soçi'ye gitmeyeceğimizi önceden de söylemiştik" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, çok sayıda Suriyeli Kürt temsilcinin Soçi'ye gideceklerini ifade etmişti.
Moskova, Suriye'deki tüm etnik ve dini grupların davet edileceği açıklanan kongrede Suriyeli Kürtlerin de temsil edileceğini kaydetmişti.