S&P, Türkiye’nin görünümünü negatife çekmesinde genel olarak, “Karışık politika sinyalleri, aşırı kur oynaklığı ve artan enflasyon nedeniyle artan riskler” olarak açıkladı. S&P, 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin döviz kurunu korumak için “ödünç alınmış” rezervleri kullanarak liraya olan güveni daha da zedeleme riskini taşıdığını ve son gelişmelerin mevcut ülke kredi notunu riske attığını belirtmişti.
Reuters’ta yer alan açıklamada Derecelendirme kuruluşu, Türkiye’nin cari işlemler hesabının Ağustos 2018’den daha güçlü durumda olduğuna işaret edilen açıklamada, hanehalkının tasarruflarını bankalarda tutmayı tercih etmesiyle ise Türk bankacılık sektörüne olan güvenin korunduğunun görüldüğü ifade edilmişti.
BÜYÜME DE REVİZE EDİLDİ
S&P, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 8,6’dan yüzde 9,8’e yükseltildiği bildirildi. Ülke ekonomisinin gelecek yıl ise yüzde 3,7 büyümesinin beklendiğine işaret edilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2023’te yüzde 3,1 ve 2024’te yüzde 3 büyüyeceğinin öngörüldüğü aktarıldı.
S&P’den yapılan açıklamada, kamu politikasının öngörülebilirliğinin, para politikasının ise etkinliğinin sürdürülebilir ve gelişmiş olduğunun gözlemlenmesi halinde görünümün “durağan”a revize edilebileceği aktarıldı. S&P açıklamasında, Türkiye ekonomisinin orta vadede yüzde 3’e yakın büyüyeceği görüşünün korunduğu ifade edildi.
S&P, 22 Ekimdeki değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü değiştirmemiş ancak, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun hala zayıf, para politikasının ise öngörülemez olduğuna vurgu yapmıştı.