Turktime

Sivas'taki şifalı kaplıcalara maden tehdidi

Koç Holding’e bağlı Demir Export firmasının yeni açılacak ocaklarının Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan, sedef ve egzama hastalarına şifa olan doktor balıkların olduğu Kalkım kaplıcalarına yakın olması endişeye yol açtı. Bölge halkı, projenin iptali için mahkemeye dava açtı.
ABONE OL
Abone Ol
Sivas'taki şifalı kaplıcalara maden tehdidi
Haberler / Güncel
27 Ocak 2023 Cuma 13:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Koç Holding’e bağlı Demir Export firmasının yeni açılacak ocaklarının Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan, sedef ve egzama hastalarına şifa olan doktor balıkların olduğu Kalkım kaplıcalarına yakın olması endişeye yol açtı. Maden ocağına karşı çıkan bölge halkı, projenin iptali için mahkemeye dava açtı. 

KAPLICA SULARI İÇİN ENDİŞE

2015 yılından bu yana bölgede altın çıkartan Demir Export firmasının, ayrıştırmada siyanür kullanması, açmak istediği ocakların dünyaca ünlü doktor balıkların bulunduğu Kalkım kaplıcalarına yakın olması, yer altı çatlaklarında kaplıca suyuna zarar verebileceği endişelerine neden oldu.

ÇEVRECİLER DAVA AÇTI

Doktor balıkların ve çevredeki su kaynaklarının korunmasını isteyen bölgedeki 39 çevre gönüllüsü köy sakini bölgeyle ilgili verilen Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için Sivas İdare Mahkemesine dava açtı.

BİLİRKİŞİ RAPORU DEĞERLENDİRİLDİ

Bugün Sivas İdare Mahkemesi’nde 3’üncüsü görülen karar duruşmasında bilirkişi raporu değerlendirildi. Olay yerinde yapılan keşfin ardından görülen bu duruşmada, bilirkişilerin görüşlerine göre maden faaliyetlerinin doktor balıklara ve diğer su kaynaklarına zarar verebileceği, keşif sırasında talimatlara aykırı olan kamyonların üzerinin açık olduğunun gözlendiği, çevrede tespit edilen kirliliğin normal seviyenin üzerinde olduğu ortaya konuldu. Mahkemenin vereceği kararın taraflara yazılı olarak bildirileceği belirtilerek duruşma tamamlandı. İlerleyen günlerde açıklanacak kararın doktor balıkların güvenliğini etkilemesi bekleniyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime