Turktime

Selçuk Geçer yazdı: Ekonomi için dönüm noktası...

Gerçek Gündem yazarı Selçuk Geçer, dünyada faiz indirimi kararlarının alınacağını ve Türkiye'de Merkez Bankası'nın bu kararlar neticesinde vereceği faiz kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Selçuk Geçer yazdı: Ekonomi için dönüm noktası...
Haberler / Ekonomi
26 Ağustos 2024 Pazartesi 10:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Selçuk Geçer, Gerçek Gündem'deki köşesinde, "Küresel Merkez Bankalarının faiz indirimlerine gitmesi, Türkiye ekonomisi için de önemli bir dönüm noktası olacak" diyerek Türkiye'yi, "Günün sonunda sosyal patlama ve yine enflasyon, işsizlik, daralma, iflaslar, stagflasyon…" konularında uyardı.

İŞTE SELÇUK GEÇER'İN YAZISI:

Türkiye Eylül’de Faiz İndirecek mi?

Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu sona erdi. Bu toplantıda, dünya genelindeki büyük merkez bankaları, para politikalarına dair kritik mesajlar verdi. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Eylül ayında bir faiz indirimi yapılabileceğini neredeyse ilan etti. Diğer büyük merkez bankaları da benzer sinyaller verdi. Peki, bu gelişmelerin ışığında Türkiye ne yapacak? Bizde de Eylül’de bir faiz indirimi gelir mi, yoksa yüksek faize devam mı?

Kısa Bir Hatırlatma

COVID-19 pandemisi sonrası dünya, enflasyonun etkilerini derinden hissetmiş; özellikle ABD başta olmak üzere küresel merkez bankaları, faiz oranlarını hızla yükseltmek zorunda kalmıştı. Bu yüksek faiz ortamı, uzun bir süre devam etmiş; ancak resesyon korkusuyla yolun sonuna gelindiğinin işareti, geçen haftalarda verilmişti.

Powell Neredeyse İndirim Açıklaması Yaptı

Powell, Wyoming'deki Jackson Hole toplantısında yaptığı konuşmada, para politikasında bir ayarlama zamanının geldiğini belirterek Eylül ayında bir indirim yapılacağını neredeyse açıkladı. Belli olmayan tek şey, ne kadar faiz indirimi yapılacağı konusu. Bu arada sadece ABD Merkez Bankası Başkanı Powell değil, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere, diğer önde gelen merkez bankası başkanları da benzer açıklamalar yaptılar.

Gelelim Türkiye’ye…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu yıl içinde faiz indirip indirmeyeceği, hem iç hem de dış dinamiklere bağlı olarak şekillenecek. İç dinamiklere baktığımızda, sorun sadece yüksek enflasyon oranları gibi gözükse de asıl mesele döviz. Çünkü Türkiye'de olası bir faiz indirimi, dövize olan talebi artıracak ve döviz kuru üzerinde baskı oluşturacak.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime