Turktime

Ruhani'den zam itirafı

İran'da benzine yapılan zammı protesto etmek amacıyla başlayan gösterilerde gözaltına alınanların sayısı 1000'e ulaştı. Ülkede kaos hakimken İran Cumhurbaşkanı Ruhani, dar gelirli vatandaşlara yardım etmek amacıyla benzin fiyatını artırdıklarını açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
Ruhani'den zam itirafı
Haberler / Dünya
18 Kasım 2019 Pazartesi 09:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İran'da benzine yapılan yüzde 50 zam sonrası başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Onlarca kente yayılan gösterilerde, şu ana kadar 1000 kişi gözaltına alındı. Göstericiler ve emniyet görevlilerinden de ölü ve yaralılar bulunuyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise kaosa neden olan benzin zammının nedenini açıkladı. Ruhani, fakirlere yardım etmek amacıyla zam yapıldığını söyledi.

"ESKİSİ GİBİ PETROL SATIŞLARI YOK"
Asıl hedeflerinin ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım olduğunu dile getiren Ruhani, petrol satışının eskisi gibi olmadığını ve vergileri de ekonomik sorunlar nedeniyle artıramadıklarını ifade etti.

Ruhani, "Petrol satışımız kısıtlamalarla karşı karşıya, bu sorunlar olmasa da petrol parası ihtiyacı karşılamıyor. 2011 yılında 110 milyar dolar petrol gelirimiz vardı fakat şartlar bugün farklı." ifadelerini kullandı.

-İRAN'DA BENZİN ÜRETİMİ
Benzinin ucuz olmasının komşu ülkelere kaçak satılmasına yol açtığını kaydeden Ruhani, "Benzinin ucuz olmasından asıl kazançlı çıkanlar kaçakçılar oluyor. Benzinin gerçek fiyatı 6 bin tümendir fakat biz bin 500 tümene satıyoruz." görüşünü paylaştı.

Ruhani, İran'da 2013'te günlük benzin üretimini 56 milyon litreden 107 milyon litreye çıkardıklarını hatırlatarak, "Önceleri benzin ithalatına milyarlarca dolar harcanıyordu şimdi ise kendi kendimize yetecek seviyeye geldik. Benzin tüketimi bu yıl günlük 97 milyon litreye çıktı ve eğer böyle devam etseydi 2021 yılında yeniden benzin ithal etmek zorunda kalacaktık." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime