Turktime

Renkten Motife Anadolu Kilimleri! Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu'dan ziyaret

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, 'Renkten Motife Anadolu Kilimleri' sergisine katıldı. Mumcu, "Atatürk Portreli halının ve İstiklal Marşı’nın dizelerinden oluşan halının özellikle görülmesini tavsiye ediyorum." sözleriyle sanatseverleri sergiye davet etti.
ABONE OL
Abone Ol
Renkten Motife Anadolu Kilimleri! Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu'dan ziyaret
Haberler / Kültür
17 Kasım 2023 Cuma 15:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde yeni bir sergi düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu da etkinliğe katılarak incelemelerde bulundu.

"RENKTEN MODİFE ANADOLU KİLİMLERİ"

Batuhan Mumcu, ziyarette yaptığı konuşmasında sergiye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Türk ve İslam Eserleri Müzemiz, Türk-İslam sanatının en güzel örneklerini bünyesinde barındıran bir hazine. Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında müzemizin en önemli koleksiyonlarından biri olan Halı ve Kilim Koleksiyonu’nu, bugün açılışını yaptığımız 'Renkten Motife Anadolu Kilimleri' sergisiyle ziyaretçilere sunduk.

"2 BİNE YAKIN ESERİ İÇERİYOR"

Türk kültürü ve tarihinin bir yansıması olan bu sergi bizim için özel bir anlam taşıyor. Kültürel mirasımızın zenginliğini gözler önüne seriyor. Bu koleksiyon, çoğunlukla Anadolu'nun farklı bölgelerinden getirtilen 2 bine yakın eseri içeriyor. Bu eserler arasında kilim, örtü, heybe, çuval, at-deve örtüsü gibi dokuma örnekleri bulunuyor.

"ATATÜRK PORTRELİ HALININ GÖRÜLMESİNİ TAVSİYE EDİYORUM"

Sanatseverleri sergiye davet eden Mumcu, sözlerine şöyle devam etti:

Eserlerin büyük çoğunluğu Anadolu dokumalarından oluşuyor. Koleksiyonun en özel parçalarından biri olan Atatürk Portreli halının ve İstiklal Marşı’nın dizelerinden oluşan halının özellikle görülmesini tavsiye ediyorum. Serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm sanatseverleri sergimizi görmeye davet ediyorum.

Renkten Motife Anadolu Kilimleri Sergisi'nin içeriği

7 Nisan 1914 tarihinde Evkaf-ı İslamiye Müzesi olarak kurulan Türk ve İslam Eserleri Müzesi Türk ve İslam Sanatının en güzel örneklerinden oluşan 12 adet seksiyon ve toplam 40 bin esere ev sahipliği yapmakta ve 100 yılı aşkın süredir bu eserleri ziyaretçileri ile buluşturmaktadır. Müzenin dünyaca ünlü ve en önemli koleksiyonlarından biri de Halı ve Kilim koleksiyonudur. Bu koleksiyon büyük ölçüde Anadolu’nun çeşitli cami ve türbe gibi vakıf yapılarından getirtilen halı ve kilimlerden oluşmaktadır. Koleksiyona kayıtlı 2 bin adet eserin 600 adeti kilim, örtü, heybe, çuval, at-deve örtüsü gibi havsız düz dokuma örnekleridir. Bu dokumaların büyük bir çoğunluğunu Anadolu dokumları oluşturmaktadır. Bunların yanı sıra İran, Kafkasya, Azerbaycan ile Balkan ülkelerine özgü kilimler koleksiyona ayrı bir zenginlik katmaktadır.

Türkiye Cumhuriyetinin 100 yılı Etkinlikleri kapsamında Türk ve İslam Eserleri Müzesi Halı ve Kilim Koleksiyonunda yer alan 16 Adet Anadolu Kilimi ve 1 adet Atatürk Portreli halı; “Renkten Motife Anadolu Kilimleri” sergisi ile ziyaretçilerle buluşturulmaktadır.

Bu Sergide 18-20. yüzyıllar arasına tarihlenen ve Batı Anadolu, Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi çeşitli bölgelerde üretilmiş olan kilimlerin yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk’ün resmedildiği İstiklal Marşı ile Namık Kemal ve Mithat Cemal Kuntay’ın şiirlerinden dizeler içeren bir halı da ziyaretçilerin beğenisine sunulacaktır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime