Turktime

REGGAE MÜZİĞİNİN KRALI BOB MARLEY

6 Şubat 1945'te Jamaika'nın St. Ann Parish kentinde dünyaya gelen Bob Marley, reggae müziğinin dünya çapında tanınmasında önemli katkıları oldu. Marley, bugün dahi türün en sevilen sanatçılarından biri olmaya devam ediyor.
ABONE OL
Abone Ol
REGGAE MÜZİĞİNİN KRALI BOB MARLEY
Haberler / Portreler
16 Mayıs 2021 Pazar 00:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Hayatının ilk yıllarını Dokuz Mil olarak bilinen kırsaldaki St. Ann Parish köyünde geçiren Bob Marley, 1950'lerin sonlarında Kingston'a yerleşti. Şehrin en fakir mahallelerinden biri olan Trench Town'da yaşayan Marley, yoksullukla mücadele etti, ancak etrafındaki müzikten ilham aldı. 

Ray Charles, Elvis Presley, Fats Domino  ve Drifters gibi sanatçılardan ilham alan Bob Marley ve arkadaşı Livingston zamanlarının çoğunu müziğe adadılar. Joe Higgs'in rehberliğinde Marley, şarkı söyleme yeteneğini geliştirmeye çalıştı. Higgs'in başka bir öğrencisi olan ve Marley'in kariyerinde önemli bir rol oynayacak olan Peter McIntosh (daha sonra Peter Tosh) ile tanıştı.

Yerel bir plak yapımcısı olan Leslie Kong, Marley'in şarkılarını beğendi ve birkaç single kaydetmesine yardımcı olduı; bunlardan ilki 1962'de piyasaya sürülen "Judge Not" idi. 

1963'te Marley, Livingston ve McIntosh, Wailing Wailers'ı kurdu. İlk single'ları "Simmer Down" Ocak 1964'te Jamaika listelerinin zirvesine çıktı. Bu zamana kadar grup aynı zamanda Junior Braithwaite, Beverly Kelso ve Cherry Smith'i de içeriyordu. Grup, Jamaika'da oldukça popüler hale geldi, ancak finansal olarak zorluk çekiyorlardı. Braithewaite, Kelso ve Smith gruptan ayrıldı. 
10 Şubat 1966'da Rita Anderson ile evlenen Bob Marley, ardından Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Sekiz ay sonra Jamaika'ya geri dönen Marley, Wailers'ı yeniden oluşturmak için Livingston ve McIntosh ile bir araya geldi. 

Bu sıralarda ruhani yönünü keşfeden Marley, Rastafaryan hareketine ilgi duyuyordu. 1930'larda Jamaika'da başlayan Rastafaryan hareketi, hem dini hem de siyasi içeriğe sahipti.

Marley, 1960'ların sonlarında bir süre pop şarkıcısı Johnny Nash ile çalıştı. Nash, Marley'in "Stir It Up" şarkısıyla dünya çapında bir hit yaptı. The Wailers, bu dönemde yapımcı Lee Perry ile de çalıştı; birlikte başarılı şarkılarından bazıları "Trench Town Rock", "Soul Rebel" ve "Four H Century" idi.

The Wailers, 1970 yılında iki yeni üye ekledi: basçı Aston "Family Man" Barrett ve kardeşi, davulcu Carlton "Carlie" Barrett. Ertesi yıl Marley, Johnny Nash ile İsveç'te bir film müziği üzerinde çalıştı.

The Wailers, 1972'de Chris Blackwell'in kurduğu Island Records ile imzaladıkları sözleşme sonrası büyük bir çıkış yaptı. Grup ilk kez tam bir albüm kaydetmek için stüdyoları girdi. Sonuç, eleştirmenlerce beğenilen Catch a Fire oldu . 

Wailers, 1973'te İngiltere ve Amerika'yı gezdi. Aynı yıl grup , "I Shot the Sheriff" şarkısıyla ikinci tam albümleri Burnin 'i yayınladı . Bir sonraki albümleri olan 1975 yapımı Natty Dread'i çıkarmadan önce grubun önemli isimlerinden McIntosh ve Livingston ayrıldı. Peter Tosh ve Bunny Wailer solo kariyer yapmaya için karar verdiler. 

Bir sonraki turlarında Wailers, üyeleri Marcia Griffiths, Judy Mowatt ve Marley'in karısı Rita'nın yer aldığı bir kadın grubu olan I-Threes ile sahne aldı. Adı Bob Marley & The Wailers olan grup, reggae'nin yurtdışındaki popülaritesinin artmasına yardımcı oldu. 

1975'te İngiltere'de "No Woman, No Cry"ı yayınladılar. Jamaika'da çok beğenilen bir yıldız olan Marley, uluslararası bir müzik ikonu olma yolunda ilerliyordu. 1976'da Rastaman Vibration albümü ile ABD'de büyük başarı kazandı.

SUİKAST GİRİŞİMİ

Kingston Ulusal Kahramanlar Parkı'nda planlanan bir konserden iki gün önce, 3 Aralık 1976 gecesi prova yaparken bir grup silahlı adam Marley ve Wailers'a saldırdı. Marley'nin göğüs kemiğinden ve pazısından yaralandı.

Londra'da taşınan Marley , 1977'de yayınlanan Exodus üzerinde çalışmaya başladı. Single olarak yayımlanan "Exodus", "Waiting in Vain" ve "Jamming" gibi İngiltere'de hit oldu ve albümün tamamı bir yıldan fazla bir süre İngiltere listelerinde kaldı. Bugün bile, Exodus şimdiye kadar yapılmış en iyi albümlerden biri olarak kabul ediliyor.

Exodus üzerinde çalışırken Marley ve Wailers, daha sonra Kaya (1978) albümünde yayınlanan şarkıları kaydetti . Büyük bir uluslararası başarı olan Uprising (1980), "Could You Be Loved" ve "Redemption Song" a yer verdi. Şiirsel sözleri ve sosyal ve politik önemi ile tanınan, kısaltılmış, halk seslendiren "Kefaret Şarkısı", bir söz yazarı olarak Marley'in yeteneklerinin bir örneğiydi. Albümü desteklemek için turneye çıkan Bob Marley & The Wailers, Avrupa'yı dolaştı. 

HASTALIK VE ÖLÜM

Temmuz 1977'de Marley'in ayak parmağında malign melanom (bir tür kanser) teşhisi konuldu. Marley, dini inançlarını gerekçe göstererek doktorlarının ayak parmağının kesilmesi tavsiyesini geri çevirdi. 1981 yılında durumu ağırlaşan Marley, son günlerini yaşamak için Almanya'dan ülkesi Jamaika'ya uçakla dönerken durumu kritikleşti. 

Uçağı acil tıbbi yardım için Miami'ye iniş yaptı. Miami, Florida'daki Cedars of Lebanon Hastanesinde, 11 Mayıs 1981 sabahı 36 yaşında öldü. Son sözleri oğlu Ziggy'ye "Para hayatı satın alamaz" oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime