Turktime

Piyasalara Merkez Bankası ayarı

Kur için 2021’de kaybın yüzde 6’nın üzerine çıkmasıyla piyasalar Merkez Bankası odaklı bir seyir beklerken, Merkez Bankası, (TCMB) Perşembe günü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını duyuracak.
ABONE OL
Abone Ol
Piyasalara Merkez Bankası ayarı
Haberler / Ekonomi
15 Şubat 2021 Pazartesi 10:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dolar/TL, 6 Kasım tarihinde gördüğü 8.58 lira seviyesinin ardından düşüş trendine girdi. Kur için 2021 yılı da zayıf seyirle devam ediyor. 6 Kasım tarihi dikkate alındığında dolar/TL'de kayıp yüzde 18'in üzerine çıkarken, kurdaki kayıp 2021 yılında yüzde 6'yı aştı.

Ekonomide yeni dönem adımları, söylemleri ve reform hareketlerinin etkisiyle dolar kuru Kasım ayında yönünü aşağı çevirdi. Kur, 6 Kasım tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesini 8.58 lira ile test etmiş, Merkez Bankası'nın bu tarihten itibaren enflasyon hedefleme stratejisi doğrultusunda 675 baz puan faiz artırımı ve güçlü bir şekilde para politikasında uzun bir süre sıkı duruş sürecek mesajı vermesi sonrası Cuma günü 7 lira seviyesine kadar çekildi.

3 ayı aşkın sürede dolar/TL'de kayıp yüzde 18'in üzerine çıkarken, son gelen veriler döviz alım ihaleleri ile Merkez Bankası'nın rezerv biriktirme için gerekli gördüğü ters dolarizasyonun başladığına işaret etti.

TL DESTEĞİ

Küresel risk iştahının gelişmekte olan ülkeler için pozitif seyretmesi

ABD ve diğer büyük ekonomilerde teşvik paketlerinin ve varlık alımlarının süreceği beklentileri

ABD'nin merkez bankası Fed'in ekonomiyi destekleyici güvercin tutumunun süreceği beklentisi ve düşük faiz politikası

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon odaklı sıkı para politikası duruşunun korunacağı beklentisi

TCMB'nin gerektiğinde daha fazla sıkılaştırmaya gideceğini her fırsatta dile getirmesi
ABD dolar endeksindeki zayıf seyrin gelişmekte olan ülke piyasalarını desteklemesi.

DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR

Merkez Bankası'nın son verilerine göre yerlilerin yabancı para mevduatları bir önceki haftanın verilerine göre 2.1 milyar dolar geriledi. Yerlilerin döviz mevduatlarındaki bu düşüş, 2020 yılının Nisan ayından bu yana en sert gerileme olarak dikkat çekerken, 5 aydır 2 hafta üst üste döviz mevduatlarında çözünme ilk kez yaşandı.

NE KADAR DEVAM EDECEK?

Döviz mevduatlarında yaşanan üst üste 2 haftalık gerileme, Merkez Bankası Başkan Naci Ağbal'ın işaret ettiği ters dolarizasyonun başladığı şeklinde yorumlanırken, 'Çözünmede kalıcılık olacak mı' sorusu, dolar için piyasaların takip ettiği başlıca unsur olacak.

YABANCI FİNANS KURULUŞLARI DOLAR/TL İÇİN TAHMİNLERİNİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE ETTİ

Türk lirasında yaşanan bu pozitif seyrin ardından yabancı finans kuruluşları, birer birer dolar/TL için aşağı yönlü tahminlerde bulundu.

ABD merkezli dev finans kuruluşu Morgan Stanley, TL'nin beklenenden fazla değer kazanabileceğini ve dolar/TL'nin 6.80'e gerileyebileceğini öngörürken, enflasyondaki gerileme için Nisan ayını işaret etti.

İngiltere merkezli finans kuruluşu HSBC ise 7.10 lira olan 2021 yılı sonu dolar/TL beklentisini 6.50 liraya düşürdü. HSBC'nin bu tahmininde Merkez Bankası'nın sıkı para politikası duruşu, cari açıkta düşüş, yerlilerin dolarizasyon eğilimindeki yavaşlama, yabancıların lira iştahındaki artış gibi etkenlerin etkili olduğunu bildirildi.

ABD'li Citigroup Euro/TL'de kısa pozisyon aldıklarını ve Dolar/TL'nin 7'nin altına inmesini beklediklerini belirtti.

Avrupa'nın büyük finans kuruluşlarından Societe General'in Stratejistleri, Dolar/TL ve Euro/TL'de kısa pozisyon tavsiye ederken, Dolar/TL'de 6.71 hedefi ile kısa pozisyon alınmasını tavsiye edip, zarar-kes seviyesi olarak 7.75'i belirledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime