Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre yılın ilk iki ayında 186 bin otomobil satıldı. Satışlar geçen yıl aynı dönem 96 bin adette kalmıştı. Yani yüzde 100'e yakın yükseldi.
BEKLENTİLERDE YÜZDE 30 DARALMA
Sektör yetkilileri, geçen senenin otomobil için güzel geçtiğini belirtti. Yetkililer, bu yıl beklentilerin yüzde 30 daralma olmasına rağmen ocak ve şubat performansının ardından yeniden bir milyon sınırına yaklaşılabileceğini ifade etti.
SATIŞLAR NEDEN ARTIYOR?
Yetkililere göre satışlardaki artışın 3 nedeni var:
İlki engelli vatandaşlara araç alımında sağlanan Özel Tüketim Vergisi İstisnası. İstisna yıl başında 1 milyon 591 bin liraya çıktı.
İkincisi, araç kiralama filolarının biriken taleplerini karşılamaları
Üçüncüyse ise seçim sonrası fiyatların artacağı düşüncesi
ÇİN MARKALARININ TÜRKİYE OTOMOBİL PAZARINDAKİ PAYI ARTIYOR
Öte yandan Türkiye'deki Çinli markaların otomobil pazarındaki payı arttı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları, yılın ilk 2 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 40,6 artarak 185 bin 691 adet olarak gerçekleşti.
Söz konusu dönemde otomobil satışları yüzde 52,11 artışla 146 bin 318, hafif ticari araç satışları da yüzde 9,8 artarak 39 bin 373 adet oldu.
ÇİN MENŞEİLİ 10 MARKA YER ALDI
ODMD listesine yeni Çin firmalarının da dahil olmasıyla pazardaki toplam marka sayısı 53'e yükseldi.
Bu markalara ülkeler özelinde bakıldığında, Fransız ve Almanların ağırlıkta olduğu görülüyor. Yerli üretim yapan markaların yanı sıra Güney Kore ve Japonya markaları da pazarda güçlü oyuncular arasında yer aldı.
Son dönemde Çin markalarının Türkiye'ye ilgisinde belirgin bir artış gözlenirken, bu durum pazara giren firma sayısına da yansıdı. Türkiye otomotiv pazarında Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD ve NETA ile 10 adet Çin menşeli marka bulunuyor.
DFSK ve Chery içten yanmalı motora sahip otomobilleri Türkiye pazarında satışa sunarken, MG, hem elektrikli hem içten yanmalı, diğer markalar da elektrikli modelleriyle boy gösteriyor. Lüks segment otomobil satan Voyah ODMD'de listelenmiyor. Ayrıca DFSK ve Maxus markaları hafif ticari araç satışı da gerçekleştiriyor.
1000 ADEDİN ALTINDA KALMIŞTI
Chery ve bazı Çin markalarının satışa henüz başlamadığı geçen yılın şubat ayına bakıldığında, Çin markalarının toplam satışları 1000 adedin altında kalmıştı. Geçen yılın tamamında ise Çin markaları, toplam 967 bin 341 adetlik Türkiye otomobil pazarında, 59 bin 97 satışla yüzde 6,10'luk paya ulaşmıştı. Böylece Çin markalarının hem adet hem de pazar payı açısından Türkiye pazarındaki konumlarını güçlendirdiği görüldü.
Öte yandan, Türkiye'yi Avrupa'ya açılan bir kapı olarak gören Çin markalarının, Türkiye'de üretim yapıp yapmayacağı merak konusu. Bu noktada bazı ilgili şirket yetkilileri, Türkiye'nin Çin markaları için üretim ve batarya yatırımı anlamında en büyük adaylardan olduğunu, ancak elektrikli otomobillerle ilgili düzenlemeleri ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtiyor. (NTV)