Turktime

Osman Müftüoğlu yazdı: Kramp deyip geçmeyin!

Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında kas krampları ve sağlıklı yaşama dair bilgi verdi.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu yazdı: Kramp deyip geçmeyin!
Haberler / Medya
18 Aralık 2023 Pazartesi 12:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında kas krampları ve sağlıklı yaşama dair bilgi verdi.

İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI

Sizlerden gelen şikâyetlere bakılırsa iki yeni “nur topu gibi” sorunumuz var: KRAMP ve NÖROPATİ. Özellikle yaşı 50’yi geçenlerde bu iki sorunla eskiye oranla çok daha sık karşılaşıyoruz.
Bilhassa kramp meselesinin giderek daha çok ön plana çıkan can sıkıcı bir sağlık problemi olduğunu görüyoruz. Bilelim ki ne kramp atakları (ağrılı kas kasılmaları) ne de nöropatik şikâyetler (el ve ayaklardaki yanma, uyuşma, karıncalanma benzeri sorunlar) durduk yerde ortaya çıkmıyor! Her ikisinin de özellikle kramp ataklarının mutlaka bize anlatmak istediği bir problem söz konusu. “Peki, nedir o problemler hocam?” diyorsanız buyurunuz.

KRAMPLAR NE ANLATIR

Kas krampları her şeyden önce kaslarınızda bir sorun olduğunu anlatır. Bu sorun bazen sizin tembelliğinizden/hızlanmış kas kaybınızdan, bazen yaşam tarzı hatalarınızdan, bazen hastalıklarınızdan, bazen de kullandığınız ilaçlardan kaynaklanır. Örneğin, “şeker hastalığı, tiroid bezi ile ilgili problemleriniz, böbrek sorunlarınız” tekrarlayan kramp ataklarınızın arka planında yatan gizli nedenler olabilir. Bazı nörolojik hastalıkların örneğin “Parkinson, MS ve omurga zedelenmelerinin” de kramplara yol açabileceğini biliyoruz.

Diğer taraftan “tuz kaybı”na yol açan herhangi bir hastalık da (uzun süren ishaller, böbrek üstü bezi hastalıkları) kramp ataklarını tetikleyebiliyor. Bitmedi! Kandaki “mineral dengesi değişimleri” (potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum dengesinde oluşan arızalar) sık görülen kramp nedenleri arasında yer alıyor.

Krampları tetikleyebilen “ilaçlar” da var. Mesela idrar söktürücüler, sinameki içeren laksatifler, bazı tansiyon ve kolesterol ilaçları, bronş genişleticiler de kramplara yol açabiliyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime