Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında "mutlaka ama mutlaka daha çok sosyalleşme ve daha sık duygusal egzersiz yapma fırsatları yaratın" ifadelerini kullandı.
İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI
Düzenli bedensel egzersiz alışkanlığının vazgeçilmez bir “iyi yaşlanma anahtarı” olduğu kesindir.
Diğer taraftan araştırmalar, duygusal egzersizlerin de en az bedensel egzersizler kadar önemli olabileceğine işaret etmektedir.
Duygularınız da egzersiz yapsın
Tek düze ve sıradan bir hayat, depresif ve hüzünlü bir yaşam, durgun ve geriye saran keyif, umut ve heyecandan uzak bir ömür de yaşlanmanın hızını arttırıyor, yaşam kalitesini düşürüyor. Bu nedenle her yaşta, özellikle de 50’li yaşlar sonrasında daha çok sosyal etkileşim sağlayarak daha fazla ve farklı ruhsal egzersizler yapabilme fırsatları bulmamız ve yaratmamız gerekiyor. Uzmanlara göre daha fazla sayıda insanla olumlu ilişkiler kurduğumuzda yaptığımız farklı duygusal egzersizler sayesinde bellek fonksiyonlarımız kesinlikle güçleniyor, bitmedi! Problem çözme becerimiz gelişiyor, bellek hücrelerimiz (nöronlar) arasındaki bağlantıların sayısı azalmak yerine artıyor. Diğer taraftan olumlu ve yeni duygusal egzersizler bizi depresyondan koruyor, uykumuza iyi geliyor. Hatta bazen ve bazı durumlarda bedensel fonksiyonlarımızı bile (tansiyonumuz, gücümüz, kuvvetimiz) iyi yönde etkileyebiliyor. İşte bu nedenle “iyi hayat yolculuğunuzu planlarken” mutlaka ama mutlaka daha çok sosyalleşme ve daha sık duygusal egzersiz yapma fırsatları yaratın. Daha çok gezmeye, görmeye, yeni dünyalar, yeni insanlar tanımaya çalışın. Sosyal yardım kurumlarında görev almaya gayret edin. Kâğıt oyunlarını (briç) ve farklı sporları (golf) seçerken de farklı kişilerle tekrarlanabilen ve “akıl oyunları” da içeren, zihin ve ruhu aynı anda motive edebilen faaliyetlere öncelik vermeye gayret edin.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ