İTÜ Robotik Arama Kurtarma Ekibi (RAKE) öğrencileri, afet durumunda insan hayatını kurtarmakta kullanılması için UMAY adını verdikleri robot üretti.
150 santimetre genişliğinde, 170 santimetre uzunluğunda, yaklaşık 140 kilo ağırlığında arama kurtarma aracı olarak tasarlanan UMAY, robotik teknolojiler, yapay zeka algoritmaları ve sensör sistemlerinin entegrasyonuyla alüminyum, bronz ve çelik kasadan oluşuyor.
70 kilo ağırlığındaki bir insanı taşıyabilecek kapasitede üretilen UMAY, Almanya'da düzenlenen ELROB 2024'te ikinci, Türkiye'deki TEKNOFEST 2024'te ise "İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması-Afet Yönetimi Kategorisi'nde birinci oldu. Araç, TEKNOFEST "Şampiyonlar Ligi" kategorisinde de ikinciliğe layık görüldü.
Ekipte takım kaptanlığı görevini üstlenen İTÜ İşletme Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Elif Eylül Baysal, robotu Almanya'daki askeri yarışma için tasarladıklarını söyledi.
Robotun farklı görevleri üstlenebilme potansiyeline sahip olduğunu belirten Baysal, "Aracımız seri üretime hazır, insan tahliyesi konusunda profesyonel bir araç. Özelleştirerek, daha da güçlendirerek aracımızın bir afet durumunda her türlü kurtarma işlemini başarıyla tamamlayabileceğini düşünüyoruz." diye konuştu.
Yarışmalarda derece elde etmekten gurur duyduklarını ifade eden Baysal, bir yıllık süreçte 30 kişinin emeğiyle ürettikleri robotu geliştirmeye devam ettiklerini kaydetti.