Turktime

Obezite için özel un!

Konya'da bir işletme, TÜBİTAK tarafından geliştirilen özel içerikli un üretti.
ABONE OL
Abone Ol
Obezite için özel un!
Haberler / Sağlık
12 Aralık 2016 Pazartesi 02:25
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Konya'da bir işletme tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) geliştirilen bir ürünün kullanımıyla, obezite, şeker ve kalp hastalarının tüketebileceği özel içerikli un üretildi.

Kentte 1964'den bu yana başta mısır, buğday, arpa ve soya olmak üzere hemen her çeşit hububat üzerine çalışan ve insan sağlığını koruyucu fonksiyonel gıdalar üreten bir şirket, 3,5 yıl önce "şeker, obezite ve kalp hastaları için ne yapabiliriz?" düşüncesiyle harekete geçti. Aynı dönemde Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin klinik çalışmalar sonrasında kriterlerini belirlediği bir ürünün geliştirilmesi konusunda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi de proje başlattı.

Firma ve TÜBİTAK'ı aynı amaç üzerinde buluşturan çalışmanın ardından, Türk mühendisleri tarafından, gündelik yaşamda kullanılan beyaz unun şeker, kalp hastalıkları ve obeziteyi tetikleyen özellikleri minimuma indirilerek, özel içerikli un üretildi. 2017'de piyasaya sürülecek ürün, ilk etapta internet üzerinden eczaneler kanalıyla, sonraki süreçte ise marketlerden temin edilebilecek.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İncinur Hasbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağın hastalıkları arasında yer alan obezite, kalp ve şeker rahatsızlığı için TÜBİTAK olarak 3,5 yıl önce ciddi bir araştırma sürecine girdiklerini anlattı.


"Üretilen bu fonksiyonel ürün, gıdaların enerjisini ve glisemik indeksini azaltarak obezite, kalp ve şeker hastalıklarıyla mücadeleye yardımcı olacak. Ürünün kalın bağırsakta sindirilebilmeyi sağlayan özelliği sayesinde, kullanıldığı alanlarda sağlık üzerine etkileri bakımından diyet lif özelliği gösterecek ve kalın bağırsakta diyet liflere göre daha kolay fermente edilebilecek. Probiyotik olma özelliklerinin yanında bu ürün, vücutta enerji tüketimini ve hücre içinde mitokondri hızını da artırarak kilo almayı önleyen bütirat ve bol miktarda kısa zincirli yağ asitleri üretmesi nedeniyle bağırsak sağlığı, özellikle kolon kanserinin önlenmesi açısından da yararlı olacak."

İşletmenin yönetim kurulu başkanı Nurettin Demirpolat ise Türkiye'nin her alanda olduğu gibi gıda sektöründe de büyük gelişme gösterdiğini dile getirdi.

Son 50 yılın hastalığı olarak sıklıkla gündeme gelen obezite, şeker, kalp ve bağırsak hastalıklarının önlenmesi konusunda "ne yapabiliriz?" diye düşündüklerini ve bu doğrultuda bir şeyler yapmayı istediklerini vurgulayan Demirpolat, şunları kaydetti:

"Yılların verdiği tecrübeyle unun olumlu olan yapısının geliştirilmesi üzerinde durduk. Bu alanda ciddi çalışmalar gerçekleştiren TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin uzmanlarıyla görüştük. Obezite, kalp ve şeker hastalarının da rahatlıkla beslenmelerini sağlayacak bir ürünün üretimini sağladık. Piyasada kalp, şeker ve obezite hastalıklarının tedavisine yönelik bilgi kirliliği var. Klinik çalışmalar yapılmadan ve bilimsel zemine dayanmayan pek çok ürün deva olarak sunuluyor. Ne var ki biz bu konuda Türkiye'deki en yetkin otorite olan TÜBİTAK'a kendimizi teslim ederek, Anadolu'nun bilim insanlarının geliştirdiği yerli ürünü ürettik. Özel içerikli un sayesinde artık şeker, obezite ve kalp hastaları da rahatlıkla beyaz ekmek yiyebilecek. Probiyotik özelliği sayesinde bağırsak florasının korunmasına yardımcı olan ürün, kolon kanserine kadar giden pek çok hastalığın önlenmesine de yardımcı olacak."

AA

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime