Turktime

Naki Bakır yazdı: Ekonomide güven son 3 yılın en düşük düzeyine indi

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır, ekonomide dün açıklanan güven endeksiyle ilgili değerlendirmede bulundu, Bakır, ekonomideki güvenin son 3 yılın en düşük düzeyine indiğini açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
Naki Bakır yazdı: Ekonomide güven son 3 yılın en düşük düzeyine indi
Haberler / Ekonomi
30 Ağustos 2024 Cuma 13:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) dün Ekonomik Güven Endeksi'nin ağustos ayı verilerini açıkladı. Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır ekonomiye olan güveni değerlendirdi.

NAKİ BAKIR'IN YAZISI ŞÖYLE:

Ekonomide güven erozyonu sürüyor

İktisadi birimlerin mev­cut durum değerlendir­mesi ve geleceğe yönelik beklentileri temelinde ölçülen “ekonomik güven”inde adeta erozyon yaşanıyor. Genel gü­ven düzeyi, ağustosta son 3 yı­lın en düşük düzeyine indi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bileşenleri tüketiciler, reel sektör (imalat sanayi), hiz­metler sektörü, perakende ti­caret ve inşaat sektörlerinden oluşan Ekonomik Güven En­deksi’nin ağustos ayı sonuçla­rını açıkladı. Söz konusu ikti­sadi birimlerin güven düzeyi­nin yansıtan endeksin değeri ağustosta önceki aya göre yüz­de 1,3 daha düşerek 93,1’e ge­riledi.

Bunun, Mayıs 2021’den sonraki 3 yıl 3 aylık dönemin en düşük düzeyi olduğu belir­lendi. Anılan tarihte 93 düze­yinde bulunan endeks, izle­yen dönemde yükselerek Eylül 2021’de 104’e kadar çıktıktan sonra başlayan güven kay­bı ile aylar itibarıyla genelde 100’ün altında seyretti. Seçim dönemlerinde yükselen en­deks, sonrasında düşüşe geçti ve özellikle son beş ayda ise ke­sintisiz düşüş seyri izledi.

Ağustosta en hızlı düşüş hizmetlerde

Ağustos ayında; Ekonomik Güven Endeksi’nin bileşenle­rinden İnşaat Güven endek­si önceki aya göre yüzde 1,1 ar­tışla 88, Perakende Ticaret Gü­ven Endeksi yüzde 0,8 artışla 107,9, Tüketici Güven Endek­si yüzde 0,7’lik bir artışla 76,4 olurken, en büyük ağırlığa sa­hip olan Hizmetler Sektörü Güven endeksi yüzde 2 düşerek 111,8’e, Reel Sektör (imalat sa­nayii) Güven Endeksi de yüz­de 0,7 düşüşle 98’e indi.

Eko­nomik Güven Endeksinde; Re­el Kesim Güven Endeksi yüzde 40, Hizmet Sektörü Güven En­deksi yüzde 30, Tüketici Güven Endeksi yüzde 20, Perakende Ticaret ile İnşaat Güven En­deksleri ise yüzde 5’er paya sa­hip. Genel endeksin ortaya koy­duğu güven düzeyi, ilgili iktisa­di birimlerin bu alt endekslerle ayrı ayrı ölçülen güven düzey­lerinin ortalamasını veriyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime