Turktime

Murat Bardakçı, Cadılar Bayramı’nın kökenini açıkladı

Sosyete ve sanat camiasının ünlü isimleri tarafından da büyük bir ilgi ve heyecanla kutlanan Cadılar Bayramı'nın gerçek yüzünü Habertürk'teki köşesinden Murat Bardakçı yazdı.
ABONE OL
Abone Ol
Murat Bardakçı, Cadılar Bayramı’nın kökenini açıkladı
Haberler / Magazin
3 Kasım 2017 Cuma 13:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cadılar Bayramı gününü bir eğlenceymişçesine kutlayan sosyetiklere köşesinden yüklenen yazar ve tarihçi Murat Bardakçı, ‘Cadılar Bayramı ve cadılaşma merakı’ başlıklı yazısında bu ritüelin doğumu ve kutlanmasıyla ilgili bilgileri paylaştı. Yazısında kutlamanın eski Mezopotamya geleneğine ait olduğunu söyleyen Bardakçı şunları yazdı: “Bu inanış eski Mezopotamya kültürüne mahsustu. İnsanlar binlerce sene boyunca yedi adet yıldızdan meydana gelen Ülker takımyıldızı gündüzleri ortaya çıkınca bayram etti. Ama geceleri görününce de korkuya kapılıp hediyeler sunmuşlardı”
eliz-sakucoglu-sli“ORTADA BİR TUHAFLIK VAR”

Yazar ve tarihçi Murat Bardakçı yazısına şöyle devam etti: “İskender ile Ptolome'nin sonraki asırlarda Doğu'ya yaptıkları seferlerde Mezopotamya ile Şark'ın inanışlarını yazıya geçirtmelerinin ardından bütün bu âdetler Batı dünyasına gitti, zamanla Roma'ya intikal etti, oradan diğer medeniyetlere de yansıdı, birbirlerinden farklı etnik gruplar tarafından da benimsendi ve bu gruplardan biri olan Keltler, Ülker'in gündüz kaybolup gece ortaya çıkması inancına “Samhain” dediler, Samhain zamanla “Halloween”, yani “Cadılar Bayramı” hâlini aldı. Son birkaç sene içerisinde bizde dar bir çevre ile de sınırlı olsa kutlanmasına başlanan “Cadılar Bayramı”nın aslı budur.
irmak-unal-2Ama, ortada bir tuhaflık var: Her 31 Ekim akşamı suratlarını boyayıp tuhaf kılıklara bürünerek İstanbul'un lüks mekânlarına giden magazin figürlerimiz, kutlamaya heveslendikleri Cadılar Bayramı'nın aslında bu topraklardan çıktığının farkında değildirler ve o günün Nevruz'un tam tersi olduğunu bilmezler. Yaptıkları kutlamanın ardında Cadılar Bayramı'nı ithal malı bir etkinlik olarak algılayıp “çağdaş” şekilde eğlendiklerini zannetmeleri vardır. Peki, magazin figürlerimiz Cadılar Bayramı'nı niçin kutluyorlar dersiniz? Özentiden! Dışarıdan gelen her âdeti modernleşme, çağdaşlaşma ve globalleşme zannetme takıntılarından… Cadılar Bayramı'nın aslında “Şark işi” olduğunu bilseler, emin olun, başlarını bile çevirip bakmazlar!

Sözcü

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime