Sanat tarihinin en konuşulan, en merak uyandıran ve en çok komplo teorisi üretilen tablosu hakkında çıkan yeni bir tartışmaya gebe. Bir akademisyen, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'yı boyamasından 500 yıl sonra, dünyanın en ünlü sanat eserlerinden birinin arka planındaki gizemi çözdüğüne inanıyor.
Sanat tarihçileri, ünlü ressama ilham vermiş olabilecek yerler hakkında spekülasyonlar yaparak bu bölgenin manzarasını uzun süredir tartışıyorlar, ancak jeolog ve İtalyan Rönesans uzmanı Ann Pizzorusso, burayı kuzey İtalya'daki Lecco'ya işaret ettiğini düşünüyor.
Reuters'ın haberine göre, Como Gölü kıyısındaki küçük kasabadan bahseden Pizzorusso, "Lecco'ya geldiğimde Mona Lisa'yı burada yaptığını fark ettim" dedi ve burası şimdiye kadar Alessandro Manzoni'nin başyapıt romanı "Nişanlılar"ın geçtiği yer olarak biliniyordu.
Bilim insanına göre, resimde tasvir edilen kemerli köprü, önceki teoriler onu Arezzo ve Bobbio gibi diğer İtalyan şehirlerindeki benzer yapılarla ilişkilendirmiş olsa da, 14. yüzyıldan kalma Ponte Azzone Visconti köprüsüne karşılık geliyor.
Pizzorusso gizemi çözdüğünü iddia eden ilk kişi değil ancak iddialarını desteklemek için jeoloji bilgisinden bahsediyor. Uzman, "Benim için köprü resmin önemli bir yönü değildi. Diğer hipotezlerde jeoloji tamamen yanlıştı." dedi.
Jeolog, Lecco'daki kaya oluşumlarının, tablodaki figürün arkasında tasvir edilenle eşleşen kireçtaşı olduğunu buldu.
"Mona Lisa'ya baktığınızda, Adda Nehri'nin bu bölümünü görüyorsunuz ve arkasında, dağların altında mükemmel bir şekilde gösterilen başka bir göl görüyorsunuz" diye ekledi.
Sanat eserlerinin korunmasını izleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ArtWatch UK'nin genel müdürü Michael Daley, Pizzorusso'nun Da Vinci üzerine araştırması hakkında, "sanatçı ve bilim insanının ne ölçüde bir araya geldiğini mükemmel bir şekilde gösteriyor" yorumunda bulundu.