Turktime

Malezya eski Başbakanı'nın hapis cezasına indirim!

Yolsuzluk ve kara para aklamaktan suçlu bulunan ve Ağustos 2022'de 12 yıllık hapis cezasını çekmeye başlayan Malezya eski Başbakan Necip Rezak'ın hapis cezası yarıya indirildi.
ABONE OL
Abone Ol
Malezya eski Başbakanı'nın hapis cezasına indirim!
Haberler / Dünya
2 Şubat 2024 Cuma 14:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Malezya'da, milyarlarca dolarlık 1MDB skandalıyla bağlantılı olarak yolsuzluk ve kara para aklamaktan suçlu bulunan eski Başbakan Necip Rezak'ın hapis cezası yarıya indirildi.

Reuters'ta yer alan habere göre Malezya Başbakanı Enver İbrahim yolsuzlukla mücadele platformunda kampanya yürüttü, ancak parlamentonun askıya alınmasıyla sonuçlanan bir seçimin ardından Kasım 2022'de bir hükümet kurmak için Necipin yolsuzlukla suçlanan partisi Birleşik Ulusal Malay Örgütü (UMNO) ile el ele verdi.

Necip'in cezasındaki indirim, Necip ve diğer UMNO liderleriyle bağlantılı bir dizi yolsuzluk davasının geçen yıl düşürülmesinin ardından Enver yönetiminin reformlarda geri adım attığı yönündeki suçlamaların ortasında geldi.

Malezya Pardons Kurulu Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, Ağustos 2022'de 12 yıllık hapis cezasını çekmeye başlayan Necip, 2028'de serbest bırakılacak ve kendisine uygulanan para cezası 210 milyon ringgitten 50 milyon ringgit'e (10,59 milyon dolar) düşürülecek.

Malezya Kralının Başkanlığını yaptığı kurul, Necip'in cezasının yarıya indirilmesine ilişkin herhangi bir gerekçe sunmadı. Necip'in verilen para cezasını ödememesi halinde hapis cezasına bir yıl daha ceza verileceği belirtildi.

HAPSE ATILAN İLK BAŞBAKAN

Necip, ABD'li ve Malezyalı araştırmacıların 4,5 milyar doların çalındığını ve 1 milyar dolardan fazlasının eski başbakanla bağlantılı hesaplara aktarıldığını tahmin ettiği 1Malaysia Development Berhad (1MDB) devlet fonuyla bağlantılı yolsuzluktan suçlu bulunmuştu.

Mahkumiyeti Malezya'nın en yüksek mahkemesi tarafından onaylandıktan kısa bir süre sonra kraliyet affı için başvurdu ve bu onu ülke tarihinde hapse atılan ilk başbakan yaptı.

Necip, kaçak finansör Jho Low ve diğer 1MDB yetkilileri tarafından fonların kaynağı konusunda yanıltıldığını ve bunların Suudi kraliyet ailesinden bağış olduğuna inandığını söyleyerek yanlış yaptığını sürekli olarak reddetti. 1MDB'deki yolsuzlukla bağlantılı diğer birçok davada yargılanmaya devam ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime