Turktime

Lokman Hekim ve Şahmaran Efsanesi sahnede

Adana Şehir Tiyatrosu, Çukurova bölgesinde dilden dile anlatılarak bu güne kadar gelmiş ünlü bir efsaneyi, Lokman Hekim ve Şahmaran Efsanesi'ni tiyatro sahnelerine taşıyor.
ABONE OL
Abone Ol
Lokman Hekim ve Şahmaran Efsanesi sahnede
Haberler / Kültür
14 Ekim 2016 Cuma 21:27
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2016-2017 tiyatro sezonunu açtı. Bu yıl, geçmiş yıllarda sahnelenmiş oyunlara dört yeni oyun daha ekleyerek sezonu açan Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bir de Çukurova bölgesinde dilden dile anlatılarak bu güne kadar gelmiş bilindik bir efsaneyi tiyatro sahnelerine taşıyor. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro/Oyunculuk Anasanat Dalı öğretim elemanlarından Turgut Bağır’ın yazıp yönettiği “Lokman Hekim ve Şahmaran Efsanesi” adlı oyun, ortaokul ve lise öğrencileri yaş gurubuna yönelik bir gençlik oyunu olarak hazırlanmış. 

Oyunda, halkını düşünmeyen, bencil ve doyumsuz bir Kral; salgın hastalığın elinde kırılan çaresiz, bitkin bir halk; bu hastalığa çare aramak üzere yollara düşüp dağ bayır gezerek şifa olacak bitkiler arayan bir hekim (Lokman) ve insanoğlunun zulmünden kaçıp yeraltındaki sığınağında yaşadığı halde, insanlığa yararlı olmaya çalışan yılanlar şahı Şahmaran’ın birbiriyle kesişen hüzünlü ve trajik öyküsü, şiirsel bir dille anlatılıyor.


Salgından kırılan halkın derdine çare olacak ilacı bulma umuduyla yollara düşen Lokman Hekim, tesadüfen düştüğü bir kuyuda tanıştığı Şahmaran’ın bedeninden elde ettiği ilaçlar sayesinde istediklerine kavuşuyor: Halkı salgından kurtarıp sağaltıyor,  Kral’ı bencillik ve doyumsuzluktan arındırıyor ve bitkiler dünyasının dilini öğrenip ölümsüzlüğün sırrına varıyor.

Birbirinden farklı efsaneler olarak yüzlerce yıldır ayrı versiyonlar halinde anlatılmakta olan Lokman Hekim ile Şahmeran söylenceleri, Çukurova bölgesinde anlatılan bu versiyonunda iç içe geçmiş olarak karşımıza çıkıyor. Ceyhan, Misis, Tarsus bölgelerinde geçen efsanenin bu versiyonu, bölgede halen dilden dile anlatılarak yaşatılıyor.

Bu oyunla Çukurova’nın kendine özgü kültürel birikimini sanatsal bir bütünlük içinde teatral bir malzeme olarak izleyicisine sunan Adana Belediye Şehir Tiyatroları, bir Bölge Tiyatrosu olma bilinci içerisinde sorumluluk alıyor.

Turgut Bağır’ın yazıp yönettiği oyunun dekor-kostüm tasarımını Bengisu Mukiyen yaptı. Engin Yüksel, Merve Giritlioğlu Yeşil, Tufan Naharcı, Semih Yeşil, Kemal Burak Alper, Feridun Yıldırım, İlter Şen, Orhan Kuşçu, Sinem Culfa, Fatih Sarı, Haydar Şahin, Ahmethan Çelebi, Tekin Çetin,  Adnan İrtük’ün rol aldığı oyun, Kasım ayından itibaren Yüreğir Ramazanoğlu Kültür Merkezi, Adana Belediye Şehir Tiyatrosu ve Osmaniye, Kozan, Feke, Pozantı, Kadirli gibi çevre il ve ilçelerde sezon sonuna kadar devam edecek. 





YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime