Turktime

LİBERAL DEMOKRASİYE MEYDAN MI OKUNDU?

ABD'de yaşanan Kongre Binası'nın işgalini Liberal Demokrasi'ye yönelik bir meydan okuma olarak düşünebilir miyiz? Çünkü birçok düşünür Liberal Demokrasi sistemine övgüler dizerken ABD'yi ilk örnek olarak gösteriyordu.
ABONE OL
Abone Ol
LİBERAL DEMOKRASİYE MEYDAN MI OKUNDU?
Haberler / Analiz
12 Ocak 2021 Salı 00:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / İnsanoğlunun tarihsel süreç içerisinde kazandığı en önemli kazanımlarından biri de demokrasidir. 18 yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve 19. yüzyıl ile 20 yüzyılda kurumsal kimliğine ulaşan sistem Liberal Demokrasi ve Marksist Demokrasi diyebileceğimiz iki ana akım içerisinde gelişti.

1788'de kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, Liberal Demokrasi'nin başlangıcı olarak kabul edilir. Peki ABD'de yaşanan Kongre Binası'nın işgalini Liberal Demokrasi'ye yönelik bir meydan okuma olarak düşünebilir miyiz? Çünkü birçok düşünür Liberal  Demokrasi sistemine övgüler dizerken ABD'yi ilk örnek olarak gösteriyordu.

Örneğin 19 yy'ın ünlü Fransız düşünürü Alexis de Tocqueville, "Amerika'da Demokrasi" adlı yapıtında, siyasi ve sosyal alandaki eşitliğin önemine vurgu yaparken ABD'yi örnek göstermiştir.
İster Liberal Demokrasi olsun ister Marksist Demokrasi olsun ortaya çıktıkları günden günümüze kadarki tarihsel süreç içerisinde her kuşak tarafın farklı algılanmıştır.

Bunun en önemli nedeni Sanayi Devrimi ile gelişen teknolojinin hayatın her alanına dokunmuş olmasıdır. 1. Sanayi Devrimi sonrası yaşanan 2., 3., 4. Sanayi Devrimleri'de toplumsal dönüşümlerin önünü açarken toplumu oluşturan bireylerinde sisyal sisteme bakış açısını etkilemiştir.

Günümüz dünyasında ise insanoğlu sosyo, siyal ve ekonomik haklarını doğuştan verili kabul ediyorlar ve bu noktada geriye yönelik bir adımın atılmasına çok sert tepki gösterebiliyorlar. Ki son dönemde yaşanan birçok olayı buna örnek gösterebiliriz... 

Liberal Demokrasi'nin kendi iç işleyişinden kaynaklı sorunlar ABD'de olduğu gibi sistem toplum veya toplumun içerisindeki farklı fikirlerin karşı karşıya gelmesine neden olabiliyor.

OTORİTER EĞİLİMLER

Liberal Demokrasilerde otoriter düşünceye sahip olan kişiler veya siyasal anlayışlar iktidara gelme olasılığına sahiptir. Bu tür kişiler veya anlayışlar toplumun büyük bir bölümünü oluşturan etnik veya dinsel farklılıkları popüler söylemler kullanarak harekete geçirebilir ve iktidar olabilir.

Liberal Demokrasiler'deki mevcut sorunlarından bir diğeride batı eksenli yerleşik demokrasilerin çoğunun asırlık seçim sistemlerini takip ediyor olmasıdır. Bir çok Batı demokrasisi, kökenleri 20., 19., ve hatta 18. yüzyılın başlarında kabul edilen anayasaları, seçim sistemleri ile yollarına devam ediyorlar.

BATI DEMOKRASİLERİNİN REFORMA İHTİYACI VAR

Üsttede belirtiğim gibi Sanayi Devrimi'yle birlikte gelişen teknolojinin hayatın her alanını etkileyip dönüştürürken bu alan nasıl göz ardı edilir ve çağa uygun hale getirilemez. Daolayısıyla, günümüz Liberal Demokrasi ile yönetilen toplumların bu zorunlulukla yüzleşerek mevcut kurumlarda ciddi değişimler geliştirmeye ihtiyacı var. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime