Turktime

Kuzey Kore'den ABD'ye Nükleer güç tepkisi

BM Genel Sekreteri Guterres'in Güney Kore'ye ziyareti sonrası Pyongyang yönetiminden sert bir açıklama geldi. Açıklamada ABD için "Dünyanın tek nükleer suçlusu" tanımı yapıldı.
ABONE OL
Abone Ol
Kuzey Kore'den ABD'ye Nükleer güç tepkisi
Haberler / Dünya
14 Ağustos 2022 Pazar 10:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BM Genel Sekreteri Guterres'in Güney Kore'ye ziyareti sonrası Pyongyang yönetiminden sert bir açıklama geldi. Açıklamada ABD için "Dünyanın tek nükleer suçlusu" tanımı yapıldı.

Kuzey Kore’nin Uluslararası Örgütlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kim Son Gyong yaptığı açıklamada, Guterres’in sözlerini "BM’deki görevinin yükümlülüklerine aykırı ve tarafsızlık ve hakkaniyetten son derece uzak" olarak nitelendirdi.

"KUZEY KORE'NİN EGEMENLİĞİNE YÖNELİK BİR İHLALDİR"

"BM genel sekreterinin belirli bir ülkenin hükümetinden emir talep veya kabul etmemesi ve yalnızca BM’ye karşı sorumlu olan uluslararası bir yetkili olarak konumuna zarar verebilecek herhangi bir eylemde bulunmaktan kaçınması gerekir" denilen açıklamada, "ABD ve ona bağlı güçler tarafından empoze edilen sözde tam nükleer silahsızlanma, tek taraflı bir silahsızlanmayı talep ettiği için Kuzey Kore’nin egemenliğine yönelik bir ihlaldir ve BM Genel Sekreteri Guterres belki de Kuzey Kore’nin bunu tavizsiz olarak, tamamen reddettiğini iyi bilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

"ABD, NÜKLEER SUÇLU"
Açıklamada, "Kuzey Kore ile ABD arasındaki çatışmanın tarihi, dünyanın en büyük nükleer silahlı gücü ve dünyanın tek nükleer suçlusu olan ABD’nin yasadışı ve düşmanca politikasından vazgeçmediği sürece Kore yarımadasında kalıcı barış ve istikrarın asla sağlanamayacağını göstermektedir" denildi.

GUTERRES'E SERT UYARI
BM’nin "uluslararası adaleti ve egemenlik eşitliğini faaliyetlerinin temel ilkesi olarak görmek zorunda olduğu" vurgulanan açıklamada, Guterres’in ise bu organın başı olarak "uluslararası ilişkilerde her zaman adaleti, tarafsızlığı ve nesnelliği koruması gerektiği" kaydedildi. Açıklama, "Genel Sekreter Guterres’e ateşe körükle gitmek niteliğindeki tehlikeli söz ve davranışlarda bulunurken dikkatli olmasını, bunun yerine Kore yarımadasındaki son derece vahim sorunun çözümüne yardımcı olacak adımlar atmasını tavsiye ediyoruz" ifadeleri ile son buldu.

PYONGYANG'A NÜKLEER SİLAHSIZLANMA ÇAĞRISI
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Güney Kore’de BM’nin, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan tamamen arındırılmasına yönelik kararlılığını yinelemişti. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile bir araya gelen Guterres, Seul’un yarımadadaki barışı koruma çabalarının desteklendiğini belirterek, Pyongyang’a "tamamen, geri döndürülemez ve kanıtlanabilir nükleer silahsızlanma" çağrısı yapmıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime