Turktime

Kuş gribi tarih oluyor

Bilim insanları, genetik olarak kuş gribine karşı dirençli tavuklar tasarlıyor.
ABONE OL
Abone Ol
Kuş gribi tarih oluyor
Haberler / Sağlık
11 Ekim 2023 Çarşamba 17:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kuş gribi, H5N1 olarak adlandırılan bir tür influenza virüsü nedeniyle ortaya çıkan bir tür grip türüne deniyor. Bu virüs, özellikle kuşlar arasında yaygındır, ancak insanlara da bulaşabilir.

İnsanlarda kuş gribine maruz kaldığınızda, semptomlar grip benzeri olabilir ve ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik gibi grip belirtileri gösterebilir.

Ancak kuş gribi, diğer grip türlerine göre daha ciddi ve ölümcül olabilir. Enfekte olmuş kuşlar veya temas ettiğiniz kuşların dışkıları veya vücut sıvıları yoluyla insanlara bulaşabilir.

KUŞ GRİBİ TARİHE KARIŞABİLİR

Yeni bir çalışma, gen düzenleme tekniklerinin kuş gribinin tavuklar arasında yayılmasını durdurabileceğini ve insanlara sıçrama riskini azaltabileceğini gösteriyor.

İngiliz bilim insanları, kuş gribi virüsünün tavuklara bulaşmasını kısıtlamak (ancak tamamen engellememek) için güçlü bir gen düzenleme aracı olan CRISPR-Cas9'u kullandı.

Laboratuvarda yetiştirilen, genleri düzenlenmiş tavukların çiftliklere salınması, Birleşik Krallık kümes hayvanı endüstrisine 100 milyon eurodan fazlaya mal olan hastalığın yayılmasını engelleyebilir.

Laboratuvarda tamamen büyüdükten sonra genleri düzenlenmiş 10 tavuk, kuş gribine neden olan bir virüs türünün normal dozuna maruz bırakıldı.

DİĞER TAVUKLARA BULAŞMADI

Araştırmacılar tavukların büyük çoğunluğunun (10 tavuktan dokuzunun) enfekte olmadığını ve diğer tavuklara yayılmadığını buldu.

Ekibe göre kuşlar, DNA'larındaki değişikliğin sağlıkları veya yumurtlama üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair hiçbir belirti göstermedi.

Kuşların dayanıklılığını daha fazla test etmek için bilim insanları, genleri değiştirilmiş kuşları çok daha yüksek dozda virüse maruz bıraktılar.

Yüksek doza maruz kaldığında grubun yarısı (10 kuştan beşi) enfekte oldu, ancak gen düzenlemesi bir miktar koruma sağladı.

Beklendiği gibi, genetiği değiştirilmiş bir tavuktan, genetiği değiştirilmiş başka bir tavuğa herhangi bir grip geçişi olmadı.

Araştırmacılar, mutasyonların neden olduğu virüsün insanlara bulaşıp etkili bir şekilde yayılması için ek genetik değişikliklere ihtiyaç duyulacağını söylüyor.

Şu anda Birleşik Krallık'ta henüz insandan insana bulaşma tespit edilmedi, ancak bazı İngilizlerin hastalık testi pozitif çıktı.

Çalışma, Nature Communications dergisinde yayınlandı .

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime