Turktime

Kovid-19'un Tiroid hastaları üzerindeki etkileri neler?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını için kronik rahatsızlığı bulunan hastalıklara önemli uyarılar yapılırken bu hastalıklardan biri olan Tiroid rahatsızlıkları bulunan kişiler için de kritik ikazlar yapıldı.
ABONE OL
Abone Ol
Kovid-19'un Tiroid hastaları üzerindeki etkileri neler?
Haberler / Sağlık
3 Haziran 2021 Perşembe 13:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde başlayan yeni koronavirüs olarak tanımlanan Kovid-19 enfeksiyonunun endokrin organlara verdiği zararlar hakkında özellikle tiroid rahatsızlığı olanlar tarafından sorulan, "Virüs tiroid bezinde hasara neden olur mu? Tiroidi olanlarda Kovid-19 daha mı ağır geçer? Hastaların alması gereken önlemler nelerdir?" sorularına yanıt aradık.

HASTALIĞI OLANLAR ŞÜPHEDE KALDI

Tiroid hastalıklarının büyük bir kısmı bağışıklık sisteminin aktivasyonu ve tiroid bezine karşı yabancı antikorlar geliştirmesiyle oluşur. Bilindiği üzere enfeksiyon hastalıklarının pek çoğu bağışıklık sistemini aşırı aktive etmektedir. Bunların ışığında ve pandeminin başında pek çok organ tutulumu olan Kovid-19 hastalarında klinik olan veya olmayan tiroid hastalıkları saptanmış ve bu bir şüphe oluşturmuştur. Ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde Kovid-19'un tiroid bezinde hasar oluşturmadığı gösterilmiştir.

TEDAVİLERİN ÖNEMİ BÜYÜK

Tiroid hastalarında bu enfeksiyon daha ağır seyretmiyor. Tiroid az çalıştığı için tedavi alan hastalar şikayetleri olmadıkça aynı ilaç dozu ile tedavilerine devam etmeli ama şikayet olması halinde hekime başvurmalılar. Tiroid ilaçları aksatılmamalı. Çünkü ilaçların alınmaması bağışıklığı bozup enfeksiyona yatkınlık oluşturabilir.  Tiroid bezi çok çalıştığı için ilaç tedavisi alan hastalar ilaç dozu değişimi için hekime daha sık gitmesi gereken bir gruptur. Hijyen koşulları sağlanarak, maske ve mesafe kurallarına uyarak hekime ulaşmalı ve hormon düzeyleri takipleri yapılmalıdır. Ateş, boğaz ağrısı, genel durum bozulması halinde ilacı kesip hekime başvurmaları gerekir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime