1984'te fırlatılan NASA uydusu ERBS, dünyaya düşmek üzere. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yapılan açıklamada, düşen uydu enkazının "Dünya'dakiler için risk oluşturma ihtimalinin çok düşük" olduğunu söyledi.
NASA'ya göre, 2 bin 450 kg ağırlığındaki uydunun çoğu atmosfere girerken yanacak, ancak bazı parçaların Dünya yüzeyine düşmesi bekleniyor.
17 SAAT SÜRECEK
NASA, düşen enkazdan kaynaklanan yaralanma olasılığını yaklaşık 9 bin 400'de bir olarak belirledi. ABD Savunma Bakanlığı, uydunun Türkiye saatiyle pazartesi gecesi 02.00'de düşmeye başlayacağını ve düşüşün yaklaşık 17 saat süreceğini bildirdi.
Uydunun düşüş süresiyle ilgili farklı bilgi paylaşan Kaliforniya merkezli Aerospace Corporation, ERBS'nin ABD saatiyle pazartesi sabahı; Afrika, Asya, Orta Doğu'dan ve Kuzey ile Güney Amerika'nın en batısından geçeceğini belirterek düşüşün 13 saat süreceğini bildirdi.
ERBS olarak bilinen Dünya Radyasyon Dengesi Uydusu, 1984 yılında Challenger uzay mekiği ile fırlatılmıştı. Uydunun beklenen çalışma ömrü iki yıldı. Ancak, 2005 yılında emekli olana kadar ozon ve diğer atmosferik ölçümleri yapmaya devam etti. Uydu, Dünya'nın güneşten aldığı enerjiyi nasıl emdiğini ve yaydığını inceledi.
NASA, "ERBS'nin … iki yıllık hizmet ömrünü çok aştığını" belirterek, "Gözlemler, araştırmacıların insan faaliyetlerinin Dünya'nın radyasyon dengesi üzerindeki etkilerini ölçmesine yardımcı oldu" dedi.
Uzaya çıkan ilk kadın olan ABD'li astronot Sally Ride, mekiğin robot kolunu kullanarak uyduyu yörüngeye yerleştirmişti.
İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ