Turktime

Kıbrıs, Japonya'dan yağmalanan 18. yüzyıldan kalma kilise kapılarını geri aldı

Kıbrıs Ortodoks Kilisesi, 18. yüzyıldan kalma süslü bir şekilde dekore edilmiş kilise kapılarını uzun bir hukuk mücadelesinin ardından Japon Sanat Koleji'nden resmi olarak geri aldı.
ABONE OL
Abone Ol
Kıbrıs, Japonya'dan yağmalanan 18. yüzyıldan kalma kilise kapılarını geri aldı
Haberler / Kültür
16 Eylül 2021 Perşembe 16:44
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İletişim ve Çalışma Bakanı Yiannis Karousos, dini sahnelerle boyanmış, oymalı ve yaldızlı ahşap kapıların 20 yıldan uzun bir süre önce Kanazawa Sanat Koleji'nde keşfedildiğini ve geri dönüşlerinin "uzun ve yoğun çabalar" ardından geldiğini söyledi.

"ÜNİVERSİTENİN ONLARI NASIL EDİNDİĞİ KONUSUNDA BİLGİ VERİLMEDİ"

Eserler orijinal olarak, Peristeronopigi köyündeki Aziz Anastasios'un ikonostasisinin merkezi girişinde duruyordu.

1775 yılında inşa edilen kilise, azizin mezarının korunduğu bir mağaranın üzerinde yer alıyordu. Kapılar, 1974'te Türkiye'nin Yunanistan ile birleşmeyi amaçlayan bir darbeye yanıt olarak işgal ettiği adanın etnik bölünmesinden sonra çalınmıştı. Kıbrıslı Türkler kuzeyde bağımsızlık ilan ettiler ve bu sadece Türkiye tarafından tanındı.

Karousos'un "kültürel soykırım" dediği olayda, işgalden sonra kuzeydeki kiliselerden yüzlerce fresk, mozaik ve diğer dini eserler yağmalandı.



1974'ten bu yana, Kıbrıs hükümeti ve kilise yetkilileri, onları geri almak için Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve başka yerlerde uzun yasal mücadeleler verdi.

Karousos, kapıların ülkelerine geri gönderilmesinin eski eser kaçakçılarına mesaj gönderdiğini ve "Yıllar geçse de uluslararası sahtekarlar çetesinin Kıbrıs tarafından avlanacağını biliyor olmalılardı, kültürel soykırıma dünyanın hiçbir yerinde müsamaha gösterilemez" dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime