Turktime

Kazakistan uzay üssünü Rusya'ya kiraladı

Kazakistan Meclisi, Baykonur Uzay Üssü'nün Rusya'ya kira süresini 2050 yılına kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
ABONE OL
Abone Ol
Kazakistan uzay üssünü Rusya'ya kiraladı
Haberler / Teknoloji
13 Mayıs 2021 Perşembe 13:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

10 Aralık 1994'te Kazakistan ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan Baykonur Uzay Üssü’nün kira sözleşmesinde bazı değişiklikleri öngören yasa tasarısı kabul edildi.

1994'te yapılan sözleşmede Kazakistan, Baykonur Uzay Üssü'nü Rusya'ya 2025 yılına kadar kiraya vermişti. Söz konusu tasarı ile birlikte, uzay üssünün kiralama süresi 2050 yılına kadar uzatıldı.

RUSYA HER YIL KİRA ÖDÜYOR

Rusya'dan Kazakistan'a, her yıl üssün kullanımı için 115 milyon dolar tutarında ödeme yapılıyor. Kazakistan, bu sözleşme ile 27 yılda Rusya'dan 3 milyar dolardan fazla ödeme aldı.

Ayrıca Kazakistan, uzay roketlerinin düşmesi durumunda Rusya'dan maddi tazminat alma hakkına da sahip. Dünyanın en eski ve en büyük uzay üssü olan Baykonur, Kazakistan'ın önemli gelir kapılarından bir tanesi.

Mevcut Rus uzay programı Roskosmos sebebiyle, halen aktif olarak kullanılan uzay üssünde her yıl çok sayıda ticari, askeri ve bilimsel operasyon gerçekleştiriliyor.

14 Şubat 2014'te Türkiye'nin 6. haberleşme uydusu Türksat 4A'nın fırlatılması da buradan gerçekleşmişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime