Turktime

Karpal sendromu nedir?

Özellikle bilgisayar kullanımındaki artış elleri ciddi ölçüde tehdit eder hale geldi. Hızla yaygınlaşan sorunun adı; karpal tünel sendromu, diğer bir adıyla sinir sıkışmaları içinde başı çeken el-bilek kanalı hastalığı.
ABONE OL
Abone Ol
Karpal sendromu nedir?
Haberler / Sağlık
21 Mart 2017 Salı 12:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Karpal tünel sendromunun son yıllarda hızla yaygınlaşan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Nalbantoğlu, ellerde şişme, uyuşma, hissizlik ve yetenek kaybıyla başlayan şikayetlere, doğru zamanda doğru müdahale yapılmadığında kaslarda erime, güçsüzlük hatta felce kadar gidebildiğini söylüyor. 

Buna karşın bu ciddi el hastalığından basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ufuk Nalbantoğlu, 6 adımda karpal tünel sendromundan korunma yollarını anlatarak, şu önerilerde bulunuyor: 

1- ELİNİZE BU EGZERSİZLERİ YAPIN

Gün içerisinde birkaç kez yapabileceğiniz el ve parmak egzersizlerinin büyük faydası var. Güne başlarken; sabah uyanır uyanmaz ele kaynar olmayacak ısıda sıcak bir duş uygulayın, sıcak su torbası ile elinizi ısıtın. Böylece o bölgedeki yapışıklığı azaltmış oluyorsunuz. Ardından bileğinizde gece boyunca oluşan sertliği azaltmak için germe egzersizleriyle bilek ve parmaklardaki eklemleri, bağları rahatlatın. En son yumuşak, süngerimsi, stres topu gibi toplarla gün içerisinde minik minik aç-kapa egzersizleri yapın. Bu egzersizleri yaparken günde bir iki kez antiinflamatuar kremlerle ödemleri açmak için bileğin iç tarafına dokunuşlarda bulunun, böylece o bölgede gelişebilecek ödemlerin önüne geçersiniz. Gün sonunda da; özellikle elinizi çok aktif çalıştırıyor, klavyeyle uzun zaman geçiriyor, spor yapıyorsanız elinize soğuk uygulama veya soğuk duşlarla (su buz gibi dondurucu olmamalı) bileğinizde akşam oluşabilecek ödemin ve ödemle birlikte sıkışmaların önüne geçebilirsiniz.

2- BİLGİSAYAR KULLANIRKEN BU YANLIŞA DÜŞMEYİN

Bilgisayar ve klavye kullanırken bileğin uzun süre bükülü kalmamasına dikkat edin. Bilekler 20 derecenin üzerinde aşağı veya yukarı doğru kalkarsa, bilekte parmakları hareket ettiren sinirlerdeki dolaşım bozuluyor. Mouseların yanlış tutulması, laptopun kucakta veya yatar pozisyonda kullanımı, ergonomik olmayan klavyede uzun süre çalışma, cep telefonlarında bileğin uzun süre aynı pozisyonda tutulması, bilekte karpal tünel denen dar bir alan içinden geçen sinirleri sıkıştırıyor. İş veya iletişim yoğunluğa teslim olup, bu çok önemli kuralları ihmal ederek sinsi el hastalığına davetiye çıkarmayın. 



3- KRONİK HASTALIKLARINIZI KONTROL ALTINA ALIN

Karpal tünel sendromu; diyabet hastalığı, romatoid artrit, hipotiroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi hastalıkların etkisiyle de ortaya çıkabiliyor. El bileğinin iç kısmında parmakları hareket ettiren median sinirin geçtiği ve karpal tünel olarak adlandırılan kanalın içindeki dokuları şişiren karaciğer, böbrek hastalıkları ve metabolik bozukluklar da rahatsızlığı artırıyor. Ancak hastalığın altında yatan sağlık problemlerini kontrol altına almak, düzgün bir şekilde tedavi olmak elinizdeki bu ciddi sorunu da ortadan kaldırabiliyor. 

4- SPOR YAPIN VEYA DÜZENLİ YÜRÜYÜN

Vücudumuzda en ağır metabolizmaya sahip dokulardan biri sinirler. Spor, kardiyo egzersizleri vücuttaki yağ oranını ve ödemi azalttığı, aynı zamanda bütün dokulara giden kanlanmayı artırdığı için bileğimizdeki sinirlere de fayda sağlıyor ve karpal tünel sendromuna karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturuyor. Ancak özellikle ağırlık egzersizleriyle çalışanlar, özellikle atel veya bandaj destekle bileği korumadan yapılan ağır egzersizler fayda yerine zarar verebiliyor. Haftada en az 3 gün ve en az 45 dakikalık düzenli tempolu yürüyüş de sporun yerine geçebiliyor.



5- İDEAL KİLONUZU KORUYUN

Günümüzde fazla kilonun sağlığa zararları yapılan birçok bilimsel araştırma ile ortaya konulmuş durumda. Fazla kilonun zarar verdiği organlarımızdan biri de ellerimiz! Özellikle de aşırı kilosu olanlarda karpal tünel sendromu sık görülüyor. Bu nedenle ideal kiloda olmaya gayret edin” diyor. 

6- AŞIRI DİYETLERDEN KAÇININ

Irksal ve genetik faktörlerle de bu hastalık kapınızı çalabilir ama bunlar engelleyemeyeceğiniz nedenlerdir. Oysa günlük yaşantınızda alacağınız bazı tedbirlerle hastalığı önlemeniz veya bir sorun başlamışsa tedavi sürecini hızlandırmanız mümkün. O tedbirlerden biri de aşırı diyetlerden kaçınmak! Özellikle B vitamini sinirin metabolizmasını hızlandırdığı ve sağlıklı olmasını sağladığı için bu konuda çok önemli. B vitaminini ileri derecede kısıtlayan diyetler, bu sorunların görülmesini sıklaştırıyor. 


Karpal tünel sendromunun belirtileri genellikle yavaş yavaş başlıyor, özellikle başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve avuçta yanma, karıncalanma, uyuşma, kaşıntı ya da his kaybı ile kendini gösteriyor. Hastalık en çok başparmağı etkiliyor ki, başparmağımız sadece elimizi değil, hayatımızın yüzde 50’sini yönetiyor. Prof. Dr. Ufuk Nalbantoğlu, karpal tünel sendromunda medikal tedaviden sonuç alınamazsa cerrahi yönteme başvurulduğunu belirtirken “Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar başarılı sonuçlar alınıyor. Cerrahi tedaviye gerek kalmayabildiği gibi, cerrahi tedavide de tam iyileşme sağlanabiliyor” diyor.

NTV

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime