Turktime

Kabak çekirdeği üretiminde artış

Nevşehir kabak çekirdeğinin üretimi coğrafi işaretle artış gördü. Kabak çekirdeği üretimi 6 yılda ekim alanı açısından yüzde 38 arttı.
ABONE OL
Abone Ol
Kabak çekirdeği üretiminde artış
Haberler / Ekonomi
10 Ekim 2024 Perşembe 13:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İklim ve toprak yapısına bağlı lezzetiyle bilinen Nevşehir kabak çekirdeği, geçmişte patates ekiminin yoğunluk gösterdiği bölgede lokomotif ürün olma yolunda ilerliyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de, kabak çekirdeği üretiminde birinci sıraya yerleşen Nevşehir'in, ürünün ismine tescillenmesinin ardından pazar payı da genişliyor.

Coğrafi işaret tescilinden önce yaklaşık 160 bin dekar alana ekilen Nevşehir kabak çekirdeğinin bu yıl 221 bin 500 dekarlık alana ekimi yapıldı.

Nevşehir Ticaret Borsası (NTB) Genel Sekreteri Uslu Tombalak, coğrafi işaret tescilinden önce Nevşehir'in kabak çekirdeği üretiminde ülke genelindeki yüzde 32'lik payının geçen yıl itibarıyla yüzde 39'u aştığını belirtti.

Ürünün marka değerini yükseltmek amacıyla ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtım yaptıklarını aktaran Tombalak, son üç yıldır NTB olarak Nevşehir'de de kabak çekirdeği başta olmak üzere yöresel ürünlerin tanıtımı amacıyla tarım fuarı düzenlediklerini söyledi.

Bölgedeki çok sayıda patates tarlasının kabak çekirdeği üretim alanına dönüştüğünü ifade eden Tombalak, şöyle konuştu:

"Nevşehir kabak çekirdeği ile ilgili 2018 yılında coğrafi işaret tescilimiz yapılmış olup, bu süreçten sonra pazar payımızda artış olduğunu resmi rakamlardan görebiliyoruz. 2018'de Türkiye'de yıllık üretim 55 bin ton iken 2023 yılında 58 bin 546 ton olduğunu görüyoruz. Nevşehir'de coğrafi işaret tescili ile beraber üretim alanlarında artış söz konusu. İlimizde daha önce 14 bin 270 ton iken geçen yıl 21 bin 700 ton civarında üretim miktarına ulaşmış bulunmaktayız.

Küçük ve orta ölçekli patates tarımı yapan çiftçilerimiz risk almak istemiyor ve kabak çekirdeği gibi ürünlere yöneliyor. Ülke çapında merkezin Nevşehir olarak kabul edilmesiyle patates ekim alanlarına alternatif ürün olduğunu, çiftçilerin bu ürüne dönüşünü görüyoruz. Bu durum kabak çekirdeğine ilginin arttığını, dolayısıyla da ticaret ve talebin arttığını bize müjdeliyor. NTB olarak coğrafi işareti daha etkin kullanabilmek adına üretici ve tüccarlara yönelik gerekli bilgilendirmelerle ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. Üretici ve üyelerimizin ticaretini geliştirmek adına Nevşehir'de tarım fuarı gerçekleştiriyoruz. Bundaki amaç kabak çekirdeğinin pazar payını artırmaktır. Bu yıl yine 15 Kasım'da etkinlik düzenleyeceğiz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime