İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'nin 2020'den bu yana çiftçilere verdiği destekleri artırarak 8 bin 401 üreticiye ulaştığını belirtti. Deneme hasadı Silivri Gazitepe köyünde yapılan yerli buğday tohumları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen çeşitler arasından seçildi. İmamoğlu, tarımın Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, "Toprağı korumak, toprak ana dediğimiz kutsal emaneti korumak, onun bereketini artırmak gerçek milliyetçiliktir" şeklinde konuştu.
İSTANBUL'DA TARIMSAL DESTEKLER ARTIYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılından bu yana çiftçilere verdiği destekler artarak 8 bin 401 üreticiye ulaştı. Verilere göre, bitkisel üretimde 4 bin 660, hayvansal üretimde 2 bin 3, arıcılıkta 417 ve balıkçılıkta bin 300 çiftçiye destek sağlandı. İBB, İstanbul’un iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayacak verimli fide ve tohum denemeleri gerçekleştiriyor.
Silivri Gazitepe köyünde gerçekleştirilen deneme hasadında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen 5 çeşit yerli buğday tohumu değerlendirildi. Toplam 50 dekarlık alana ekilen bu tohumlar, kalite ve verim açısından değerlendirildikten sonra destek kapsamına alınacak.
"TARIM MİLLİ BİR GÖREV"
İmamoğlu, konuşmasında "Toprağı korumak, onun bereketini artırmak gerçek milliyetçiliktir" diyerek tarımın Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, tarımsal üretimin korunması ve desteklenmesinin ülke ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
ÜLKENİN EKONOMİK ZORLUKLARINDA TARIMSAL ÜRETİMİN ROLÜ
Ekonomik zorlukların altından kalkmanın en önemli yollarından birinin tarımsal üretimi güçlendirmek olduğunu ifade eden İmamoğlu, çiftçilere yönelik yapılan desteklerin artarak devam edeceğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli tarımsal desteklerle üreticilere destek olmaya devam edeceğini ve yeni projelerle sektörü güçlendireceğini belirtti.
ÇİFTÇİLER DAHA ÇOK DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR
İmamoğlu, gelecekte tarım alanında yapılacak yeni yatırımlarla ilgili olarak çiftçilerin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tarımın sadece ekonomik değil aynı zamanda ekolojik ve toplumsal bir sorumluluk olduğunu dile getirdi.
"CUMHURİYETİMİZİN DE TEMELİNDE, TARIMSAL ÜRETİM VARDIR"
Yaşamının yaklaşık 35 yılının Trakya’da geçtiğini belirten İmamoğlu, “Bu topraklar; Trakya'sıyla, Anadolu'suyla, tarımın, her konunun aslında beşiği. Dünyada insanlık adına atılan kayıtlı ilk adımların neredeyse tamamı, bu topraklarda başladı, yeşerdi. O bakımdan biz, aslında çok özel bir milletiz, toplumuz. Ama bunun bir kıymetini bilmek, sorumluluğunu taşımak da lazım. Yani ‘bu topraklarda yaşamanın en büyük sorumluluğu nedir’ derseniz; doğayı korumaktır, doğayı yaşatmaktır, canlıları yaşatmaktır. Dolayısıyla insanı yaşatmaktır. O bakımdan doğayı koruyan, doğayı güzelleştiren, toprağın bereketini arttıran her adımın yanında olmalıyız. Kaldı ki, Cumhuriyetimizin de temelinde, tarımsal üretim vardır. Tarımı, toplumumuzun büyük bir kesimi, Cumhuriyet'le beraber öğrenmiştir kırsalda. Onun eğitimi, onun altyapısı ta Köy Enstitüleri’ne kadar uzanan bilinçli bir köylü toplumun varlığı, belki de bizim en temel gücümüzün kaynağı. Biz, o temel felsefeden asla şaşmadık, şaşmayacağız. Bu toprakları koruyacağız” dedi.
"BIRAKIN O BOŞ LAFLARI"
Türkiye’ye komşu bazı ülkelerin para birimlerinin Türk lirası karşısında büyük oranda değer kazandığına dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:
“Bahsettiğim zaman dilimi 20-25 sene öncesi sevgili dostlar. Bize bu yakışmıyor. Gerçekten yakışmıyor. Bu milletin aklı, bu milletin bilgisi, görgüsü bizleri; inanın, bırakın o boş lafları, çağ atlama laflarını, bırakın çağları; daha ötesine götürecek bir birikime sahiptir bu millet. Tek şart var, tek şart. Ne biliyor musunuz? Tek bir beyne değil, bu milletin toplu bir biçimde her birinin beynine emanet edersek kendimizi, kazanırız. Ama ‘tek bir akla güvenin ve her şeyinizi bana bırakın’ diyen akla emanet ettiniz mi; olacak budur. Bugün çektiğimizin yegane sebebi budur. Öyle değil mi? Ben, bazı insanların bilgisi karşısında göstereceğim hürmeti başaramıyorum. Daha fazla göstermek istiyorum. Öyle iyi yetişmiş bilim insanlarımız, ilim insanlarımız, eğitimcilerimiz, tarım uzmanı, sanayi uzmanı, her konuda muazzam. Ama hiçbir şey bilmeden ‘ben bilirim’ diyenden korkun. Öyle durduk yere ben kendime ‘bilim insanı diyebilir mi? Diyemem. Yani durduk yere kendime ‘ekonomist’ diyebilir miyim? Diyemem. Ama uzmanına emanet et… Onun partilisi yok. Yeter ki uzmanını emanet et. Bakın; uzmanına emanet ettin mi bu milletin sırtı yere gelmez, gelmez. Bugün ‘enflasyon aldı başını gidiyor’ diyorsak; müsebbibi, sebebi bu durumdur, bu pozisyondur. Maliyetler ne yazık ki artıyor. Ekonomi yönetiminde, akıl ve bilimden uzaklaşmanın cezasını çekiyoruz. O bakımdan biz, iki dudağın arasından çıkacak söze değil, milletin sözüne güveneceğiz ve yolumuz o yol olacak.
"EKONOMİK ZORLUKLARIN ALTINDAN KALKMANIN ÇÖZÜMÜ ÜRETİM YAPABİLMEKTİR"
Çiftçilerin de ekonomik kriz ortamından payına düşen olumsuzlarla mücadele ettiğini vurgulayan İmamoğlu, İBB olarak yaptıkları tarımsal desteklerden örnekler verdi. Tarım, hayvancılık ve balıkçılık alanlarında verdikleri desteklerle üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen İmamoğlu, “Ekonomik zorlukların altından kalkabilmek, bu problemleri aşabilmenin en birinci çözümü nedir biliyor musunuz? Kendi kaynağınızdan üretim yapabilmektir. Kendi kaynağımızdan üretim yapabilmenin de en önemli kaynağı, bizim ülkemizde topraktır, tarımdır. O bakımdan, tarımsal alanların boşalmasına asla izin vermemeliyiz. Üretimi hep birlikte teşvik etmeliyiz. İBB olarak, her konuda güçlü adımlar atmaya gayret ettiğimiz gibi, bu konuda da tarımda da aynı şekilde güçlü adımlar atmaya ve üreticilerimize destek vermeye ilk geldiğimiz gün itibarıyla başladık ve bundan sonra da arttırarak devam edeceğiz. Hepinize söz veriyoruz” dedi.