Turktime

Hollanda: İsrail'e F-35 parçası satışını durdurun

Hollanda Mahkemesi'nin bugün İnsan Hakları Örgütlerinin itirazını onaylamasının ardından Hollanda, İsrail'in Gazze Şeridi'nde kullandığı F-35 savaş uçaklarının parça teslimatını durdurma kararı verdi.
ABONE OL
Abone Ol
Hollanda: İsrail'e F-35 parçası satışını durdurun
Haberler / Dünya
12 Şubat 2024 Pazartesi 14:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hollanda Mahkemesi'nin bugün İnsan Hakları Örgütlerinin itirazını onaylamasının ardından Hollanda, İsrail'in Gazze Şeridi'nde kullandığı F-35 savaş uçaklarının parça teslimatını durdurma kararı verdi. Gruplar, parçaların tedarikinin İsrail'in Hamas'la savaşında uluslararası hukuku ihlal ettiği iddiasına katkıda bulunduğunu ileri sürmüştü.

Fransız Le Monde gazetesinde yer alan habere göre kararda, "Mahkeme, Devlete, bu kararın tebliğ edilmesinden sonraki yedi gün içinde F-35 parçalarının nihai varış yeri İsrail'e olan tüm fiili ihracatını ve transit geçişini durdurmasını emreder" denildi.

ABD'ye ait F-35 parçaları Hollanda'daki bir depoda saklanıyor ve daha sonra mevcut ihracat anlaşmaları yoluyla İsrail dahil birçok ortağa gönderiliyor. İnsan Hakları Grupları, "Hollanda bunu yaparak Gazze'deki savaş insancıl hukukunun ciddi ihlallerine katkıda bulunuyor" diyor.

Aralık ayında Lahey'deki bölge mahkemesi, parçaların tedarik edilmesinin öncelikle hakimlerin müdahale etmemesi gereken siyasi bir karar olduğunu söylemişti. O dönemde mahkeme, "Bakanın yaptığı değerlendirmeler büyük ölçüde siyasi niteliktedir ve yargıçlar bakana büyük ölçüde özgürlük bırakmalı" şeklinde karar vermişti.

Hollandalı yetkililer, tüm F-35 ortaklarına parça tedarik eden ABD tarafından yürütülen bir operasyonun parçası olan teslimatlara müdahale etme yetkilerinin olup olmadığının bile net olmadığını belirtmişti. Hükümet avukatları ayrıca, Hollandalıların parçaları Hollanda'daki depodan temin etmemesi halinde İsrail'in bunları kolaylıkla başka bir yerden temin edebileceğini savunmuştu.

Devletler arasındaki anlaşmazlıklara karar veren Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Gazze'deki soykırım eylemlerini önlemek için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini söyledi. Temyize katılan gruplardan biri olan PAX Hollanda, bu kararın "davamızda olumlu bir karara olan güvenimizi güçlendirdiğini" söyledi.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime