İnşaat sektöründe özellikle ısı izolasyonu sağlaması nedeniyle sık sık kullanan asbest, son derece kanserojen bir madde. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor.
Bilim insanlarına göre, tek bir asbest lifi bile akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri, kanser dışı ağır ve ilerleyici akciğer hastalığına (asbestosis) neden olabiliyor.
HATAY'DA ASBEST TEHLİKESİ
Depremden en fazla etkilenen illerin başında gelen Hatay’da, binaların yıkımı ve enkaz kaldırma sırasında ciddi asbest tehlikesi olduğu ortaya çıktı.
DW Türkçe’de yer alan habere göre; Hatay’da çeşitli bölgelerde alınan 45 numunenin 16'sında asbest tespit edildi. Yaşam alanlarından, floradan, toprak yüzeyinden, araç yüzeyinde biriken tozlardan ve izolasyon malzemelerinden alınan numunelerde asbest çıktı.
DW Türkçe'nin DW Çevre Departmanı ile ortaklaşa yürüttüğü araştırma, ilk kez, yıkıntı atıklarında bulunan asbestin yayıldığının tespitini yaptı.
Sonuçlar, Hatay'da asbestin toprak yüzeyine, bitkilere ve yaşam alanlarına bulaştığını, rüzgar ve araçlar vasıtasıyla Gaziantep çarşısına kadar taşınabildiğini gösteriyor.
Araştırma sonuçlarına göre, depremle sarsılan bölge, şimdi de yeni bir afete dönüşebilecek ciddi bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya. Bölgede bulunan veya bölgeyle temas eden yüz binlerce kişi risk altında.
Hatay Valiliği'nden 15 Temmuz'da yapılan paylaşımda ise kentte asbestin mevzuat standartlarının altında olduğu açıklanmıştı.