Turktime

Günümüz toplumunda 'sosyal medya' sorunu

Günümüzde toplumun büyük bir bölümü Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını sık sık kullanıyor. Sosyal medya platformları kişiyi, ailesiyle, akrabalarıyla ve arkadaşlarıyla bağlantıda tutarken, dünyanın dört bir yanında olan biten her şeyden de haberdar olacağı bir pencere açar.
ABONE OL
Abone Ol
Günümüz toplumunda 'sosyal medya' sorunu
Haberler / Analiz
2 Aralık 2021 Perşembe 00:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Birçok araştırma, sıkılan, yakın çevresinden kaçmaya ihtiyaç duyan, bunalmış ve stresli hisseden, takdir edilmeye ihtiyaç duyan kişilerin sosyal medyayı aşırı kullandığını ortaya koymuştur.

Sosyal medyayı ölçülü kullanmak hiçte kötü bir alışkanlık değildir, aksine, beyindeki serotonin ve diğer iyi hissettiren kimyasalların salınması, kişinin daha iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır.

Çoğu insan, kendi özçekimini sosyal medyada yayınlar, diğer sosyal medya kullanıcıları gönderileri beğenip yorum yaptığında, bu insanlar kendilerini iyi hissederler.

Bu bir alışkanlık haline geldiğinde, işte o zaman sosyal medya bir sorun haline gelmeye başlar. Kişi, beğeni ve yorum için durmadan paylaşım yapmaya başlar. Ardından paylaşım yapan kişi, beğeni sayısı ve yorumlar için aralıksız hesaplarını kontrol eder.

Biraz daha derine inelim ve bir kişinin, sosyal medya kullanımı ile bağımlılığını ayırt etmek için, kendinizden de bir şeyler bulacağınız, ipuçlarına bakalım;

- Çoğu zaman sosyal medya hakkında konuşuyorsa

- Günde birkaç kez sosyal medyayı kullanıyorsa

- Hayatındaki diğer önemli şeylerle ilgilenmek yerine sosyal medyaya zaman ayırıyorsa

- Sosyal medyaya erişemediğinde hüsrana uğruyor ve öfke nöbetleri geçiriyorsa

- Sosyal medyaya erişemediğinde “hayatı” kaçırma korkusu yaşıyorsa

- Sosyal medya çalışmalarını etkilediyse

- Sohbet sırasında sosyal medya hesaplarını kontrol etmeye devam ediyorsa

- Sosyal medyada geçirdikleri zaman konusunda yalan söylüyorlarsa

- Sosyal medyada geçirdiği zamanı azaltamıyorlarsa

Kullanıcılar, sosyal medyada geçirdikleri süreyi kontrol etmeyi başarmaları, aksi halde, sosyal medyaya bağımlı hale gelmemeleri için gerekli adımları hızla atmaları gerekiyor.

SOSYAL MEDYADA NE KADAR ZAMAN HARCANMALI?

Araştırmalar, otuz dakikalık sosyal medya kullanımının kişinin kendini iyi hissetmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Sosyal medya platformları dikkatli bir şekilde kullanıldığında keyif ve tatmin kaynağı haline gelebilir; kişinin kendini iyi hissetmesine, ailesiyle ve arkadaşlarıyla bağlantıda kalmasına, benzer düşünen diğer insanlarla bağlantı kurmasına, fikir ve düşüncelerini paylaşmasına, haberlerden ve güncel olaylardan haberdar olmasına yardımcı olabilirler. 

SOSYAL MEDYA BAĞIMLIYSANIZ NE YAPABİLİRSİNİZ?

Aşırı sosyal medya kullanımından kurtulmya yardımcı olabilecek birçok etkili yöntem vardır. İşte o yöntemlerden bazıları;

Danışmanlık: Bir kişinin güvenli ve yargılayıcı olmayan bir ortamda içsel duygularını keşfetmesine olanak tanır. Farkındalığı arttırır ve bir kişinin durumla başa çıkmak için alternatif seçenekler bulmasına yardımcı olur.

Bilişsel Davranışçı Terapi: Bir kişinin yararsız düşünceleri ve yaptığı hataları tanımasına yardımcı olur.

Farkındalık: Farkındalık, farkındalık oluşturmaya, hiperaktiviteyi ve huzursuzluğu azaltmaya yardımcı olmanın çok etkili bir başka yoludur.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime