Turktime

Gençlerin intiharına neden oluyor! Sivilce tedavisi için Türkiye'de de kullanılan ilaç için kritik uyarı

İngiltere’de çok sayıda gencin intiharı ile bağlantılı olduğu anlaşılan akne ilacı Roaccutane'nin kullanımına sıkı kontroller getirildi. İlacın içerisinde yer alan izotretinoin adlı maddenin gençlerin psikiyatrik ve cinsel sağlığında sorunlara neden olabileceği belirtildi.
ABONE OL
Abone Ol
Gençlerin intiharına neden oluyor! Sivilce tedavisi için Türkiye'de de kullanılan ilaç için kritik uyarı
Haberler / Sağlık
8 Mayıs 2023 Pazartesi 13:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İngiltere'nin ilaç gözlemcisi İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), akne tedavisinde yaygın olarak kullanılan Roaccutane adlı akne ilacı hakkında üyıllık bir güvenlik çalışması yürüttü.

İlacın ülkedeki çok sayıdaki genci intiharı ile bağlantılı olduğu veyalnızca daha önceki hiçbir tedavinin işe yaramadığı 12-18 yaş arası hastalara reçete edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.

Daha önce, ilacı aldıktan sonra intihar edip hayatını kaybeden 15 yaşındaki Annabel Wright'ın annesi, 21 yaşın altındaki kişiler için ilacın yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

“HİÇBİR İLAÇ TAMAMEN RİSKSİZ DEĞİLDİR”

Bununla birlikte,  Roaccutane’in yanı sıra Reticutan adıyla da bilinen izotretinoin kapsüllerinden oluşan ilaç, Özellikle kalıcı yara izi riski bulunan durumlarda, şiddetli akne biçimlerini tedavi etmek için kullanılıyor.

MHRA, 12 ile 18 yaş arasındaki kişilere, diğer standart tedavilerin yeterince denenmesi ve akne probleminin bir doktor tarafından gerçekten şiddetli olduğunda reçete edilmesi kararını verdi. Kuruluş, ayrıca izotretinoin adlı kimyasal maddenin psikiyatrik ve cinsel yan etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğine karar verdi.

MHRA baş güvenlik sorumlusu D. Alison Cave, "Hiçbir ilaç tamamen risksiz değildir ve her şey göz önüne alındığında, izotretinoinin şiddetli akne için yararlarının risklerinden daha ağır basmaya devam ettiğidir. Ancak, hastaların kendilerinin farkında olmalar, tedavi boyunca dikkatle izlenmeleri ve 18 yaşın altındaki hastalar için izotretinoin reçetesi konusunda ek inceleme yapılmasını sağlamak için harekete geçilmelidir" diye konuştu.

YAN ETKİLERİ NELER?

Roaccutane’nin en yaygın yan etkileri arasında, dudak kuruluğu, cilt kuruluğu ve artan güneş hassasiyeti bulunuyor.Ancak, yeni çalışmada güçlü akne karşıtı ilacı alan hastaların ayrıca depresyon, anksiyete ve psikotik semptomlar, cinsel işlev bozukluğu, libido azalması ve vajinal kuruluk yaşadığı belirtildi.

MHRA, izotretinoin reçete edilen hastalara, akıl sağlıklarının etkilendiğini veya kötüleştiğini hissettiklerinde ne yapmaları gerektiği konusunda tavsiyede bulunulmasını önerdi. Ayrıca İzotretinoin alan hastaların, ailelerinden ve arkadaşlarından psikiyatrik bozuklukların olası semptomlarına karşı dikkatli olmalarını istemeleri de tavsiye edildi. İlaç reçete eden sağlık profesyonellerden ise  hastalarını depresyon belirtileri açısından izlemeleri ve daha önce depresyon geçirmiş veya aile öyküsü olanlara özellikle dikkat ederek onları uygun tedavi için yönlendirmeleri istendi.

83 İNTİHAR VAKASI

Muhafazakar Parti'den milletvekili Edward Argar, ise geçen yıl, Birleşik Krallık'ta  yaklaşık 35 bin kişinin izotretinoin aldığını açıkladı. Argar, 2014'ten bu yana her yıl izotretinoin kullanımıyla ilişkili olduğundan şüphelenilen 87 ila 135 yan etkinin bildirildiğini söyledi.

İngiltere Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin (NHS) verilerine göre ise 1983 yılından bu yana İngiltere’de izotretinoin kullanıma bağlı 83 intihar gerçekleşti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime