Turktime

Fatih'in tılsımlı madalyonu satışa çıkıyor!

Fatih Sultan Mehmet'e ait olduğu iddia edilen bir bronz madalyon, 2 milyon pound, yaklaşık 82 milyon liraya satışa çıkıyor.
ABONE OL
Abone Ol
Fatih'in tılsımlı madalyonu satışa çıkıyor!
Haberler / Kültür
18 Mart 2024 Pazartesi 15:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı olan ve toprak genişlemesinde, devlet yönetiminde en kritik adımları atan Fatih Sultan Mehmet'in yer aldığı madalyon satışa çıkıyor.

Fatih'in gençlik portresinin yer aldığı bronz madalyonun yaklaşık 82 milyon TL'ye satılacağı biliniyor.

20 YIL ÖNCE ORTAYA ÇIKTI

NTV'de yer alan habere göre Bonhams Müzesi'nin önümüzdeki mayıs ayında Londra'daki İslam ve Hint Müzayedesi'nde satışa sunacağı "bronz portre rölyef" 20 yıl önce ilk kez ortaya çıktı.

Fatih Sultan Mehmet, hayatının çeşitli dönemlerinde kendi portrelerini sipariş etmesiyle biliniyordu; bunlardan en bilineni Venedikli sanatçı Gentile Bellini tarafından yapılmıştı.

Bu dikkat çekici bronz portreyi, Manisa'da sancak beyliği yaptığı sırada veya babasının ölümünden kısa bir süre sonra yaptırdığı tahmin ediliyor.

1430'lu yılların sonlarında ortaya çıkan bu bronz madalyon akımı, soyluların kimlik oluşturması için ideal bir yöntemdi. Sağlamlığıyla ünlü bir metalden yapılan bu portreler yıllarca soyluların kendilerini tanıtma biçimi olarak kaldı.

SANATÇININ KİMLİĞİ BELİRLENEMEDİ

Bonhams'ta sergilenen Fatih Sultan Mehmet'in madalyonunun üslup özellikleri İtalyan çağdaşlarınınkilerle uyumlu. Kimliği henüz doğrulanamayan yetenekli bir Batılı sanatçı tarafından modellendiği düşünülüyor.

Madalyonun arka yüzünde herhangi bir desen veya yazının bulunmaması, izleyicinin tamamen portreye odaklanmasını sağlıyor. Portrenin üzerindeki zarif zincir deliği, onun boyna asılacak "kişisel bir tılsım" işlevi gördüğünü gösteriyor.

Roma geleneğini takip eden ve Fatih'i Roma imparatorluğunun doğal varisi olarak tasvir eden bu madalyon, Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te Konstantinopolis'in kapılarına dayanmadan önce hayal ettiği hükümdarlık anlayışını yansıtmasını sağladı.

Genç padişahın Konstantinopolis kuşatması için hazırlıkları, "Kuran'dan ayetler ve Allah'ın isimleriyle işlenmiş tılsımlı bir gömlek giymeyi" içeriyordu.

SARAYDA ONUNLA BİRLİKTE KORUNDU

Bu olağanüstü portrenin işlendiği bronzun kalıcılığı, sonraki yüzyıllarda hayatta kalmasını sağladı.

Arka yüzünde herhangi bir metin veya ikonografik detayın bulunmaması, eserin dikkat çekici geçmişinin gizlenmesine yardımcı oldu. Madalyonun Fatih hayatta olduğu sürece sarayda onunla birlikte korunduğu düşünülüyor.

Bellini'nin portresi herkesin çok iyi bildiği yaşlı bir Sultan figürü resmediyor.

Portre, gençliğine sığdırdığı fetihleri ve İstanbul'un gölgesinin olduğu dramatik bir yaşamın bir yansımasını sunuyor.

Bu ünlü portre yapıldığı sırada, kimliği henüz belirlenemeyen başka bir Batılı sanatçı, çoktan Mehmet'in kendisine ilişkin "Son Roma İmparatoru" vizyonunu dökme bronz madalyonla tarihe not düşmüştü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime