Turktime

Evreni VR yoluyla gezebilmek artık mümkün!

EPFL'nin Deneysel Müzecilik Laboratuvarı (eM+) yazılım mühendisi Hadrien Gurnel, sanal gerçeklik yazılımı VIRUP ile evrenin en ayrıntılı 3D haritasını bir sanal gerçeklik kaskıyla keşfediyor, Sanal Gerçeklik Evren Projesi, İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü bilim insanları tarafından geliştirildi.
ABONE OL
Abone Ol
Evreni VR yoluyla gezebilmek artık mümkün!
Haberler / Teknoloji
13 Ekim 2021 Çarşamba 14:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İsviçre'nin en iyi üniversitelerinden birindeki araştırmacılar, Salı günü, Uluslararası Uzay İstasyonuna kadar, Ay'ı, Satürn'ü veya ötegezegenleri geçerek, galaksiler üzerinde ve çok ötesinde kozmosta sanal ziyaretlere izin veren açık kaynaklı beta yazılımı yayınlıyor.



Sanal Gerçeklik Evren Projesi veya VIRUP olarak adlandırılan program, üç boyutlu, panoramik uzay görselleştirmeleri oluşturmak için araştırmacıların evrenin en büyük veri kümesi dediği şeyi bir araya getiriyor.

Ecole Polytechnique Federale de Lausanne veya EPFL'deki yazılım mühendisleri, astrofizikçiler ve deneysel müzecilik uzmanları, bireysel VR donanımı, 3D gözlüklü panoramik sinema gibi daldırma sistemleri, planetaryum benzeri kubbe ekranları aracılığıyla görüntülenebilen sanal haritayı oluşturmak için bir araya geldi.

"GOOGLE EARTH GİBİ"

Bir tür Google Earth düşünün - ama evren için. Bilgisayar algoritmaları, terabaytlarca veriyi bir araya toplar ve bir metre (yaklaşık üç fit) kadar yakın veya neredeyse sonsuz uzaklıkta görünebilen görüntüler üretir - sanki arkanıza yaslanıp tüm gözlemlenebilir evrene bakıyormuşsunuz gibi.



VIRUP herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilir - ancak en az bir bilgisayar gerektirir ve en iyi VR ekipmanı veya 3D yetenekleriyle görselleştirilir. Hem toplamaya devam ettikleri verileri görselleştirmek isteyen bilim insanları hem de gökleri sanal olarak keşfetmeye çalışan geniş bir halk kitlesi olan geniş bir ziyaretçi kitlesini çekmeyi amaçlıyor.

Hala devam eden bir çalışma, şimdilik beta sürümü bir Mac bilgisayarda çalıştırılamaz durumda. Yazılımı ve içeriği indirmek, en az beceriye sahip bilgisayar kullanıcıları için zahmetli görünebilir ve bilgisayardaki alan önemli olacaktır. İçeriğin daha geniş genel sürümü, gigabayt cinsinden ölçülebilen küçültülmüş boyutlu bir sürümdür, bir tür öne çıkan özelliklerdir. Daha fazla bilgisayar belleğine sahip astronomi meraklıları daha fazlasını indirmeyi seçebilir.

"MİLYONLARCA GALAKSİ KEŞFEDEBİLECEKSİNİZ"

Proje, bilinen en az 4,500 ötegezegen, on milyonlarca galaksi, toplamda yüz milyonlarca uzay nesnesi ve yalnızca Samanyolu'ndan gelen 1,5 milyardan fazla ışık kaynağını sayan sekiz veritabanından bilgi toplar. Ancak potansiyel veriler söz konusu olduğunda, gökyüzü kelimenin tam anlamıyla sınırdır: Gelecekteki veritabanları, güneş sistemimizdeki asteroitleri veya galaksinin daha ilerisindeki bulutsular ve pulsarlar gibi nesneleri içerebilir.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime