Turktime

Erdoğan'dan İsrail'e 'Suriye' çıkışı: Yolu yol değil

Baas rejiminin devrilmesinin ardından İsrail'in ülkeye yönelik saldırılarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail hükümetinin ısrarla ve inatla gittiği yol açık söylüyorum yol değildir" dedi.
ABONE OL
Abone Ol
Erdoğan'dan İsrail'e 'Suriye' çıkışı: Yolu yol değil
Haberler / Siyaset
10 Aralık 2024 Salı 19:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu'nda 15. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu.

Suriye'ye ilişkin temennilerinin, yeni yönetimin Suriye halkının tüm kesimlerini kuşatan ve kucaklayan bir anlayışla yoluna devam etmesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Esed rejimi arkasında büyük bir enkaz bırakarak Suriye'yi terk etmiştir. Zalimler kaybetmiş, zelil olmuş, mazlumlar bir kez daha kazanmıştır. Kötülük artık son bulmuştur. İnşallah bu ülkede en zor dönem pazar günü itibarıyla geride kalmıştır. Türkiye ilk günden beri daima hakkı, adaleti, kuşatıcı ve kapsayıcı sistemin inşasını savunmuş, katliamlar başladığında Suriyeli kardeşlerine hem kapısını hem gönlünü sonuna kadar açmıştır" dedi.

Burada yaptığı konuşmada Baas rejiminin devrilmesi ve Esad'ın Moskova'ya kaçmasının ardından Golan Tepeleri'ni geçerek Şam'ın 25 kilometre yakınında saldırılar düzenleyen İsrail'e yönelik açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye, Gazze'deki kan deryasının artık son bulması için değil elini, tüm vücudunu taşın altına koymaya hazırdır. İsrail hükümetinin ısrarla ve inatla gittiği yol, açık söylüyorum, yol değildir" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Kalkınma ajanslarımız ve bölge kalkınma idarelerimiz aracılığıyla 81 ilimizde hayata geçirilen Anadolu'dakiler projesi ülkemizin coğrafi, kültürel ve geleneksel zenginliklerini koruyup tanıtmayı amaçlıyor. Proje ile 3B yani birikim, beceri ve bereket temaları arasında dijital platforma taşınarak mahalli üretilerimizin desteklenmesi geleceğe aktarılması hedefleniyor.

Bu topraklardaki son devletimiz olan ayyıldızlı al bayrağın altında huzur bulduğumuz Türkiye Cumhuriyeti geçtiğimiz yıl 100. yaşını geride bıraktı. Bu vesile ile devlet ve millet olarak 85 milyon hep birlikte Cumhuriyetimizin 1 asırlık kazanımlarını muhafaza edip birbirimize daha da kenetlendik. Yepyeni ruhla Türkiye Yüzyılı'na güçlü bir şekilde adım attık.

Bölgede huzurun, barışın, refahın tesisi için Türkiye Yüzyılı hedeflerin küresel ölçekte hayata geçirilmesinde Dışişleri Bakanlığı'na önemli görevler düşüyor. Küresel sistemin çıkmaza girdiği, uluslararası toplumun reflekslerini yitirdiği çok taraflı yönetişim mekanizmaların çözüm üretmekte yetersiz kaldığı zorlu dönemden geçmekteyiz.

Uluslararası kurum ve kuruluşlar savaş ve ihtilafları önlemek bir yana sergiledikleri atıllıkla yeni çatışmalara zemin hazırlıyor. Dış politika paradigmamızı daha dinamik, etkinliğe kavuşturmak ülkemizin geleceği adına büyük önem taşımaktadır. Gazze'de ve işgal altındaki Filistin topraklarında 14 aydır devam eden 50 bini aşkın Filistinli'nin hayatını kaybettiği katliamın önüne bir türlü geçilemedi. İsrail yönetimi bölgedeki sorunları daha da çetrefil hale getirerek saldırılarına her gün bir yenisini ekliyor. Uluslararası toplumun katliamlar karşısındaki kayıtsızlığı, sistemi ayakta tutan değerlerin örselenmesine, yok olmasına sebebiyet vermektedir. Bunu mutlaka bir dur denilmelidir.

İsrail hükümetin ısrarla ve inatla gittiği yol açık söylüyorum yol değildir. Bu durum Gazze ve Filistin olduğu kadar Suriye için de geçerlidir. Türkiye olarak 14 aydır kalıcı ateşkes ve barışa fırsat tanınması gerektiğini vurguluyoruz. Bölgede değişen dinamikler hiç olmadığı kadar elverişlidir. Türkiye Gazze'deki kan deryasını son bulması için elini taşın altına koymaya hazırdır. İsrail hükümeti ve küresel güçlerin Gazze'de barış penceresinin açılması için inisiyatif alması gerektiğine inanıyoruz. Samimi irade gösterilirse elbette netice alınacaktır.

Suriye son 14 günde büyük değişime sahne olmuştur. Esed rejimi arkasında büyük enkaz bırararak Suriye'yi terk etmiştir. Zalimler zelil olmuş, mazlumlar kazanmıştır. Kötülük artık son bulmuştur. İnşallah bu ülkede en zor dönem pazar günü itibarıyla geride kalmıştır. Türkiye ilk günden beri daima hakkı, adaleti, kuşatıcı ve kapsayıcı sistemin inşasını savunmuş, katliamlar başladığında Suriyeli kardeşlerine hem kapısını hem gönlünü sonuna kadar açmıştır.

Hükümetimizin engellemelere, haksız eleştirilere, itibar suikastlerine rağmen 13 yıldır kararlılıkla sürdürdüğü insani politikasının haklılığı çok net bir şekilde tescillenmiştir. Doğru duvar yıkılmamış, Türkiye ne kendi vatandaşlarına ne de Suriyeli kardeşlerine mahçup olmamıştır. Muhalefetin ve içemizdeki ırkçı çevrelerin yeni Boraltan köprüsü faciasını boşa çıkarttık. Esed'in sözde af ilanlarına neden itibar etmediklerini, ülkelerine dönmekte neden istekli olmadıkları ortaya konmuştur. Hapishane denilen yerlerin affınıza sığınarak söylüyorum esasen birer insan mezbahahanesi olduğunu gördük. Suriyeli kardeşlerimizin bundan sonra ülkenin imar ve ihyası başta olmak üzere pekçok meydan okumayla karşı karşıyadır. Sürecin bugüne kadar başarıyla yönetildiğine şahit oluyoruz. Savaşı kazanan Suriyeli kardeşlerimizin zaferi de kazanacağına yürekten inanıyoruz. Temennimiz yeni yönetimin Suriye halkının tüm kesimlerini kucaklayan bir anlayışla yoluna devam etmesidir.

Türkiye olarak inşallah yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz. Suriyeli kardeşlerimize ihtiyaç duymaları halinde gereken her desteği vereceğiz. Tıpkı Suriye gibi Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin muhafazası da bizim için çok ama çok önemlidir. Kalkınma Yolu Projesi ile bu ülkeye yeni güzergah için çalışıyoruz. PKK terör örgütü ile ortak mücadelemiz tavizsiz şekilde sürecektir. Rusya-Ukrayna savaşı ile dünyada taşlar yerinden oynamıştır. Ülkemiz bu savaşta da dengeli politika izleyerek önceliğini adil barışın sağlanmasına vermiştir. Ateşe benzin dökmek değil yangını söndürmenin gayretinde olduk. AGİT Genel Sekreterliği'ne 57 ülkenin oybirliği ile sayın Feridun Sinirlioğu'nun atanması barış çabalarında işimizi kolaylaştıracaktır. Karabağ'ın işgalinden kurtulması ile yakalanan fırsatın Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasıyla taçlanmasını arzu ediyoruz.

5 asra uzanan engin tecrübesi ile Türk diplomasisinin değişen şartlara ayak uydurabildiğini, milli menfaatlerimizi merkeze alarak barış odaklı çabalarının sürdüğünü görüyoruz.Son dönemde güvenlik konseptlerinde köklü değişimler yaşanıyor. 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan ittifaklar ve güvenlik anlaşmaları sorgulanırken savunma harcamaları çarpıcı şekilde artıyor. Yeni tehditler sebebiyle milli güvenlik kavramının kapsamı genişliyor. Düzensiz göç gibi yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığı gibi sorunlar da artık milli güvenlik kavramı çerçevesinde tartışılıyor. Türkiye tüm bu tehdit ve sınamalarla mücadelede hamdolsun güçlü müktesebata sahiptir.

Türkiye oyun kurucu bir aktör olarak müessir güç konumunu günden güne pekiştirmektedir. Çeşitli ülkelerden pekçok muhatabımız da bu gerçeği artık teslim ediyor. Hedeflerimiz, ideallerimiz büyük olsa da bunları hayata geçirecek diplomatik kapasiteye, stratejik hareket kabiliyetine sahibiz. Bu kapasite ve kabiliyeti sürekli geliştirmemiz, daha ileri noktalara taşımamız şarttır. Yeni ve çığır aça teknolojileri dış politika stratejimize bir an önce dahil edip çağa herkesten önce ayak uydurmamız gereklidir. Devletimizin ve milletimizin Dışişleri'nden beklentisi her zaman olduğu gibi yüksektir. Hariciye teşkilatımızın bu beklentileri ziyadesiyle karşılayacağına inancım tamdır. Dışişleri Bakanlığımız teröristler tarafından en fazla hedef alınan kurumlarımız arasında yer alıyor. Görevi başında şehit edilen tüm diplomatlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Diplomatlarımız bugün de en zor coğrafyalarında kimi zaman canları pahasına vazifelerini ifa etmektedir.

Yakın tarihimize baktığımızda Türkiye gerek savunma ihtiyaçlarının giderilmesinde gerekse 40 yıllık terörle mücadelesinde müttefiklerinden beklediği desteği maalesef göremedi. Tam aksine çoğu zaman yaptırım ve ambargolara maruz kaldı. Savunma sanayinde devrim niteliğinde adımlar attık. Son yıllarda yakaladığımız ivme ile savunma sanayi ürünlerimizdeki yerlilik oranı yüzde 80 seviyesinin üzerine çıkardık. Sizlerden ülkemize yönelik gizli açık yaptırımların, ambargoların zamanında bertaraf edilmesi hususunda ön alıcı ve aktif hareket etmenizi bekliyorum.

Milli teknolojisi ürünlerimizin dost ve kardeş ülkelerin barış ve güvenliğine katkı yapması, müttefiklerimizin istifadesine sunulması büyükelçilerimizin çabalarıyla daha da kolaylaşacaktır. Dijital çağın imkanlarından azami ölçüde istifade etmeniz, yeni teknolojilerin sunduğu fırsatlardan yararlanmanız dış politikadaki manevra kabiliyetimize müsbet etkide bulunacaktır. Hibrit tehditlere karşı müteyakkız olmalısınız. Batı ülkelerini esir alan kültürel ırkçılığın ve İslam düşmanlığı bir diğer husustur. Mukaddes kitabımızın pervasızca saldırıldığı pekçok olaya şahitlik ediyoruz. Bu saldırılarla etkin şekilde mücadele etmemiz mühimdir. Bu saldırıların kayıt altına alınması, yargılama sürecinin takip edilmesi hepimiz için önem taşıyor. Küresel ticarette korumacı eğilimlerin arttığı bu dönemde yurt dışındaki iş insanlarımız ve yatırımcılarımızla daha yoğun işbirliği içinde olmanızı bekliyorum. Türk dünyasının birlik, beraberlik entegrasyonunun güçlendirilmesine Türk diplomasisinin öncülük etmesi önemlidir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime