Turktime

En eski ayak izi keşfedildi

Bilim insanları, insanların atalarına ait eski ayak izlerini bulduklarını açıkladı.
ABONE OL
Abone Ol
En eski ayak izi keşfedildi
Haberler / Kültür
14 Ekim 2021 Perşembe 14:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

2002 yılında, Yunanistan'ın Girit kentindeki Trachilos köyü yakınlarında yaklaşık 50 ayak izi bulundu. Araştırmacılar, izlerin muhtemelen Akdeniz kısa bir süre içinde kuruduğu için bir tür tortul kayada doğa tarafından korunduğunu söyledi.


Bununla birlikte, başlangıçta hangi türün insan benzeri izler bıraktığı belli değildi. Ancak izlerin ayak başparmağının modern insanlara oldukça benzediği ve tabanında maymunlarda bulunmayan bir topukları olduğu görüldü.


Ayak izlerinin homininlere* ait olduğunu gösteren bulgular 2017 yılında yayınlandı. Ancak, bunların doğru bir şekilde tarihlendirilmesi için daha fazla analiz yapılması gerekiyordu.

HALA OLDUKÇA TARTIŞMALI BİR KONU
Şu anda, homininlerin evrimsel tarihi ve dağılma eğilimleri bilim dünyası tarafından hararetli bir şekilde tartışılıyor ve hominin soyunun ilk temsilcilerinin kökeni ve kimliği henüz cevaplanmamış bir soru...

Bazı bilim insanları  homininlerin Afrika'dan geldiğini iddia ederken, bazı kanıtlar onların çıkış noktalarının Avrasya olduğuna işaret ediyor.

6 MİLYON YILDAN ESKİ
Scientific Reports adlı dergide yayımlanan yeni çalışma kapsamında araştırmacılar jeofizik ve mikropaleontolojik araçları kullandılar ve söz konusu ayak izlerini günümüzden 6,05 milyon yıl öncesine tarihlendirdiler.

LUCY'DEN 2,5 MİLYON YIL DAHA ESKİ
Çalışmanın yazarlarından Uwe Kirscher, “Bu durum ayak izlerinin, Tanzanya'daki Laetoli'de ortaya çıkarılan 3,7 milyon yaşındaki Australopithecus afarensis'in (Lucy adlı tanınmış insan atası) izlerinden 2,5 milyon yıldan daha eski olduğu anlamına geliyor” dedi. 

YEPYENİ BİR BAKIŞ AÇISI SAĞLADI
Diğer taraftan, Girit'te bulunan Trachilos ayak izlerinin tarihi, altı milyon yıllık insan evrimi hakkında araştırmacılara yepyeni bir bakış açısı sağlıyor. Bu dönemde, Mora bölgesi Girit'i Yunanistan anakarasına bağlıyordu. Prof. Dr. Madelaine Böhme, “Ayak izlerinin sahibi ve olası insan öncesi Graecopithecus freybergi (Yunan maymunu olarak da bilinen antik insansı tür) arasındaki bağlantıyı göz ardı edemeyiz" dedi. 


Birkaç yıl önce, Böhme'nin ekibi, Girit'ten sadece birkaç yüz kilometre uzakta bulunan Atina kentine 7,2 milyon yıllık tortulardan elde edilen fosillere dayanarak, şu anda daha önce bilinmeyen bir insan öncesi türü tespit etti.

Bulgu ayrıca, insanların atalarının  altı milyon yıl önce nemli Doğu Afrika'dan ayırdığını iddia eden Böhme ekibinin son çalışmalarını ve tezlerini de destekliyor.


Girit'ten elde edilen fosiller; 6,1 ila 5,8 milyon yıl önce yaşamış ve Kenya'da ortaya çıkan Afrika'nın en eski insan öncesi türü olan dik yürüyen maymun Orrorin tugenensis'in kalıntılarıyla yaklaşık aynı yaşa sahip.


Kısa vadeli çölleşme ve erken insan atalarının coğrafi dağılımı, bu nedenle, daha önce düşünülünden daha yakından bağlantılı olabilir. 6, 25 milyon yıl önce Mezopotamya'da bir kuruma dönemi, muhtemelen maymunlar da dahil olmak üzere Avrupa memelilerinin Afrika'ya göçünü tetikledi. 

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime