Turktime

Elon Musk onay aldı: Beyin çipi deneyleri başlıyor

Elon Musk’ın beyin çipi girişimi olan Neuralink, ilk insan deneyine hazırlanıyor. Şirket, hasta alımına başlamak için bir inceleme kurulundan onay aldı.
ABONE OL
Abone Ol
Elon Musk onay aldı: Beyin çipi deneyleri başlıyor
Haberler / Teknoloji
21 Eylül 2023 Perşembe 07:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Tesla, SpaceX ve eski adı Twitter olan X’in sahibi Elon Musk, 2016 yılında girişimlerine bir şirketi daha eklemiş ve beyin çipleri üzerine çalışan Neuralink’i kurmuştu.

Neuralik, bir süredir hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerle tartışmalar yaratırken konuyla ilgili şirketten ilk defa insan deneklerin kullanılmasına yönelik bir açıklama geldi.

DENEKLER ARANIYOR

Neuralink’ten yapılan açıklamada, bağımsız bir inceleme kurulundan onay aldıktan sonra Neuralink'in felçli insanlar için beyin implantının klinik deneylerde test edilmesi için hastalar aradığı belirtildi.

İmplant, omurilik yaralanmaları nedeniyle felç geçiren hastalarda test edilecek. Neuralink, yaklaşık 6 yıl sürecek çalışmanın nerede yapılacağı ve kaç katılımcıyı içereceğini açıklamadı.

Neuralink firması, 2016’dan beri, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.

Uzmanlar ise Neuralink'in beyin implantlarının, yaşanabilecek muhtemel teknik ve güvenlik endişeleri dikkate alınarak yapılacak ön çalışmaların daha dikkatli ve geniş kapsamlı yapılması konusunda uyarıda bulunuyor.

1500 HAYVAN ÖLDÜRÜLDÜ

Şimdiye kadar maymun ve domuz gibi hayvanlar üzerinde deneyler yapan şirket, mayında insanlar üzerinde deney yapmak için onay almıştı. Ancak Aralık 2022’de Reuters’ın haberine göre; şirket testlerine başladığı 2018 yılından bu yana aralarında koyun, domuz ve maymunların da bulunduğu yaklaşık 1.500 hayvanı öldürmüştü.

Şirket, Şubat 2022’de yayınlanan bir blog yazısında “Neuralink olarak hayvanlarla mümkün olan en insani ve etik şekilde çalışmaya kesinlikle kararlıyız” diye açıklamıştı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime