Gelişen teknolojiyle elektrikli araç kullanımına yönelimin artması şarj ihtiyacına yönelik projeleri de hızlandırdı.
Trafikte sayıları her geçen gün çoğalan elektrikli araçların şarj edilebilmesi için kurulan istasyonların yanı sıra evlerin bahçesine, sitelerin otoparkına ve işletmelerin önüne yerleştirilen bireysel ünitelerin sayısı da arttı.
Osmaniye'de geçen yıl satın aldığı elektrikli aracı Togg'u kullanan iş insanı Arif Binboğa, insanları elektrikli otomobil konusunda teşvik etmek amacıyla iş yerinin önüne 3 elektrikli araç şarj istasyonu kurdurdu.
Yer fıstığı üretimi, satışı ve ihracatı yapan Binboğa, elektrikli araçların sürüşü, konforu ve fosil yakıtlı araçlara göre daha tasarruflu olduğunu görerek insanları bu tür araçları almaya teşvik etmek istediğini söyledi.
Osmaniye-Adana kara yolundaki satış mağazasının önüne 3 elektrikli araç şarj ünitesi kurarak elektrikli otomobil kullanıcılarına hizmet veren Binboğa, Türkiye'nin yerli aracı Togg'un üretiminin başlamasıyla elektrikli araç almaya karar verdiğini belirtti.
Elektrikli araçların diğer araçlara göre çok daha tasarruflu olduğunu vurgulayan Binboğa, "Başka bir elektrikli aracım daha var. Her biriyle 17-18 bin kilometre yol kat ettim. Normal yakıtlı araca göre yakıt maliyetinde yaklaşık 5 kat düşüş oldu. Özellikle evde şarj ederseniz çok tasarruflu oluyor. 45 liraya yaklaşık 100 kilometreden fazla yol gidebiliyorsunuz." dedi.
BATARYA DOLDUĞUNDA BİLDİRİM GELİYOR
Van'da da 2. el araç, yedek parça ve aksesuar satışı yapan işletme sahibi Danyal Yıldız, elektrikli araç sayısının artmasıyla iş yerinin girişine şarj ünitesi kurdu.
Togg'un üretiminin başlamasıyla elektrikli araçlara ilginin arttığını ifade eden Yıldız, "Kentimizde elektrikli araçlara ilgi oldukça yüksek. Bunu hem elektrikli otomobillerin satışı hem de bayilerin taleplerinden görebiliriz. Sürücülerimiz araçlarını ünitede şarj ederken mağazayı gezip alışveriş yapma imkanı buluyor. Araçların bataryası dolduğunda telefonlarına bildirim geliyor. Çok güzel bir uygulama. Bu uygulamayı yaygınlaştırmak istiyoruz." diye konuştu.
Elektrikli araç kullanıcısı Levent Demirhan da yakıt tasarrufu nedeniyle elektrikli araç almaya karar verdiğini dile getirerek, "Eylülde evimin önüne şarj istasyonu kurmak için talepte bulundum. Şu anda evimde aracımı şarj edebiliyorum. Bu sayede yakıt giderim azaldı. Bu durumdan çok memnunum." dedi.
Kentte elektrikli şarj ünitesi kurulumu yapan firmanın yetkilisi Veysi Göztop da özel alanlara kurulan şarj istasyonlarının maliyeti düşürdüğüne işaret etti.
İnsanların genellikle özel mülkiyetlerine şarj istasyonu kurmak istediğini anlatan Göztop, "Sitelerde, 20 araca göre 3 şarj istasyonu oldukça ideal. Elektrikli araç fiyatları ile benzinli ve dizel araç fiyatları birbirine çok yakın. Günümüzde şarj istasyonları da yaygınlaştı. Akaryakıt firmaları ve özel mülkler haricinde tesislerde, kafelerde ve yaşam alanlarında da şarj istasyonları görmeye başlayacağız. Yoğun talep var. Bu talepleri karşılamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.