Turktime

Einstein’ın el yazısı rekor fiyatla açık artırmaya çıkarılacak

Einstein'in Merkür'ün yörüngesindeki bir anormalliği açıklamaya çalıştığı hesaplamalar, 3 milyon Euro'ya açık artırmaya çıkarılacak.
ABONE OL
Abone Ol
Einstein’ın el yazısı rekor fiyatla  açık artırmaya çıkarılacak
Haberler / Kültür
22 Eylül 2021 Çarşamba 15:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Christie’s ve Aguttes, el yazmasını 23 Kasım’da tahminen 2 milyon ila 3 milyon Euro’ya Paris’te açık artırmaya çıkaracak. Müzayede evi genel görelilik teorisinin gelişiminde çok önemli bir aşamayı belgelediğini ve şimdiye kadar sunulan en değerli Einstein el yazması olduğunu belirtti.

Haziran 1913 ile 1914 başları arasında Einstein ile arkadaşı İsviçreli mühendis Michele Besso tarafından yazılan el yazmasının 26 sayfası Einstein’a, 25 sayfası da Besso’ya ait.

HESAPLAMA HATALARI YÜZÜNDEN VAZGEÇTİ
Merkür’ün yörüngesinde gezegenin Güneş’e en yakın olduğu nokta olan günler, Güneş sistemindeki diğer cisimlerin etkisiyle zamanla yavaş yavaş kayar. Einstein ve Besso’nun denklemleri, gözlemlenen kaymanın sonucunu vermiş olsaydı, teori kanıtlanacaktı. Ancak el yazması hesaplama hataları içeriyordu. Einstein, 1913’te teorik tutarlılığı konusunda endişelenerek bu yaklaşımı bir kenara bıraktı.

GÜNÜMÜZE ULAŞAN İKİ ESERDEN BİRİ
Besso, Zürih’ten ayrılırken taslağı da yanında götürdü. Christie’s, “Müsveddenin neredeyse mucizevi bir şekilde bize ulaşması onun sayesinde: Einstein muhtemelen saklamakla uğraşmazdı” dedi. El yazması, şu anda Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’ndeki Einstein arşivlerinde bulunan, 1912’nin sonları/1913’ün başlarına ait bir defterle birlikte, genel görelilik kuramının doğuşunu belgeleyen, günümüze ulaşan iki eserden biri.


Christie’s, “Evrenin işleyişine ilişkin insan anlayışı sonsuza dek değişti. Genel görelilik, bugün hala keşfedilmekte olan yerçekimi zaman genişlemesi ve ışık sapması da dahil olmak üzere, evrenin işleyişine dair insan anlayışını dönüştürmek için geldi. Einstein’ın bu döneme ve daha genel olarak 1919’dan önceki imzalarına son derece ender rastlanır.”

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime