Turktime

Çok sevdiğimiz otomobillerin zararları!

Günümüzde otomobil birçok kişi tarafından çok sevilen bir ulaşım aracı durumunda. Ancak çok sevdiğimiz özellikle fosil yakıtlı otomobillerin yıllardır doğaya verdiği zararı düşündüğümüzde vicdani bir sorgulama yapma gereksinimi duyuluyor.
ABONE OL
Abone Ol
Çok sevdiğimiz otomobillerin zararları!
Haberler / Teknoloji
14 Eylül 2021 Salı 14:58
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ulaşım sektöründe günümüzde kullanılan lastik tekerlekli araçların yüzde 95'i fosil yakıtla çalışıyor. Bu fosil yakıtları 2010 yılında yayınlanan verilere göre, atmosferdeki sera gazı emisyonlarının yüzde 14'ünü oluşturuyor.

Fosil yakıtlar ekonomik olarak bir çok devletin geçim kaynağı olduğu için çevreci bir bakış açısıyla duruma yaklaşmak son birkaç yıla kadar mümkün değildi. 

Ekonomik unsurlar doğanın önünde tutuluyor

Günümüzde hala ekonomik kaygılar nedeniyle özellikle otomobil sektöründe fosil yakıtlı araçlardan vazgeçilemiyor. 

Doğaya verdiği zararlar göz önüne alındığında fosil yakıtlı otomobiller konusunda acil bir eylem planı yapılması gerekirken, petrol üretici dev firmaların kar payları doğa zararının önüne geçmiş durumda.

Uzun vadede etkileri daha fazla olacak

Alışılmış benzin ya da dizel motorlu otomobillerin kullanımı hala çok keyifli gelse de, zararları sadece doğaya değil insana da etki edecek biçimde ortaya çıkıyor. 

Dünyada hızla artan kanser oranında hava kirliliğinin ve gürültü kirliliği gibi nedenlerin yol açtığı belli bir durum. Dolayısıyla bu hastalıkların büyük bir oranının da fosil yakıtlı araçlardan kaynaklı olduğu düşünülünce korku verici bir tablo ortaya çıkıyor.

Yenilenebilir enerji ile ulaşım

Çevre örgütleri ve çeşitli kuruluşların zorlamalarıyla fosil yakıtlı araçlardan, yenilenebilir enerji ile(Elektrik vb.) çalışan araçlara geçiş başlamış olsa da hala gereken seviyeye ulaşmış değil.

İngiltere'de düzenenlenen COP26 zirvesinde 2035 yılında  ülkedeki fosil yakıtlı araçların satışının tamamen yasaklanacağı açıklandı. 

Dünyanın gelişmiş ülkelerinden biri olan İngiltere'de bile fosil yakıt kullanımı 14 yıl daha üst düzeyde devam edeceğine göre, dünyamız uzunca bir süre daha insanlar tarafından hunharca kirletilmeye devam edecek demektir.

Doğanın korunması konusunda bir bekçi olarak güncel haberleri vermeye, yapılabilecekleri konuşmaya devam edeceğiz... Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bekliyoruz...

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime