Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü, Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Pamukkale Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Muş Alparslan Üniversitesi'nin iş birliğiyle geliştirilen bir proje, otizm spektrum bozukluğunun erken teşhis edilmesine yönelik çalışmalara odaklanıyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen bu projede, otizmin ilk yıllarda görsel dikkat ve açıklanabilir yapay zeka teknolojileri kullanılarak tanılanması hedefleniyor.
"OTİZM BOZUKLUĞU DÜNYA GENELİNDE ARTIYOR"
Proje yürütücüsü olan Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selda Özdemir, son yıllarda otizmin erken tanısına yönelik araştırmalarda artış olduğunu belirtiyor. Özdemir, otizm bozukluğunun dünya genelinde artan sıklığına rağmen, maalesef otizmli çocukların genellikle geç yaşlarda tanı aldığını ifade ediyor. Bu durumda, otizmli çocukların en etkili değişim dönemlerini ve erken müdahaleye olan yanıtlarını kaçırdığımızı vurguluyor.
Projenin temel amacı, otizmli çocukların fizyolojik verileri kullanılarak daha kısa sürede tanılanmasını sağlamaktır. Yapay zeka teknolojileri ve göz izleme teknolojisi kullanılarak çocukların göz bebekleri izlenir ve nesnel veriler elde edilir. Çocukların görsel dikkatlerinin, nesnel verilerle belirlenmesi üzerine kurulu olan sistem, otizmin 18 aylık dönemde dahi ayırt edilmesini sağlayabilmektedir.
YÜZDE 95 AYIRT EDİLEBİLİYOR
Proje yürütücüsü, yapay zeka teknolojilerinin kullanımını daha ileri bir seviyeye taşıyarak açıklanabilir yapay zeka sistemlerini kullanmayı hedeflediklerini belirtiyor. Bu çalışma, dünya üzerindeki ilk çalışma olacak ve yapay zeka teknolojisinin, otizm spektrum bozukluğu olan çocukları tipik gelişim gösteren çocuklardan yüzde 95 oranında ayırt edebildiğini gösteren araştırmaların sonuçlarını kullanmayı amaçlamaktadır.
KAYNAK: DHA
İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ