Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 bütçe teklifiyle ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunun ardından AK Parti grubunda parlamento muhabirleriyle bir araya gelerek, gündemdeki konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
750 LİRALIK KESİNTİ ELEŞTİRİLERİNE BEN DE KATILIYORUM
Savunma Sanayi Fonu'nu desteklemek amacıyla hazırlanan ve kredi kartlarından 750 TL kesintiyi içeren teklifin geri çekilmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Yılmaz, toplumsal tepkilerin haklı olduğunu ifade etti. Eleştirilerin dikkate alınarak paketin yeniden gözden geçirileceğini belirten Yılmaz, "Toplumun duyarlılıklarına saygı gösteriyoruz. Meclis tartışma ve müzakere yeridir; gerekirse teklif geri çekilir ya da dönüştürülür. Bu bir zaaf olarak görülmemeli, aksine demokratik bir süreçtir. Paket üzerinde haklı eleştiriler var, bunları dikkate alacağız ve savunma sanayi kaynakları için yeni bir düzenleme yapacağız" dedi.
Yılmaz, 6 Şubat depremlerine hazırlıksız yakalanıldığını ve deprem sonrası yapılan harcamalar hakkında bilgi verdi. Depremle ilgili çalışmaların maliyetinin büyük bölümünün 2023 ve 2024 yıllarında gerçekleştiğini belirten Yılmaz, "Deprem bölgesinde yaklaşık 450 bin konut ve altyapı inşa edildi. Sosyo-ekonomik canlandırma çalışmaları, vergi avantajları ve teşvikler büyük maliyetler doğurdu. 2024 fiyatlarıyla bu harcamaların 2.6 trilyon TL’ye, yani 70 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Önümüzdeki yıl bu harcamaların azalacağını öngörüyoruz" dedi.
Depreme hazırlık çalışmalarında kentsel dönüşümün kritik rol oynadığını belirten Yılmaz, "Koruyucu müdahalelerin maliyeti tedavi edici müdahalelerden çok daha düşük. Bu nedenle riskleri önceden tespit edip, binaları sağlamlaştırmak gerekiyor. Yapı stoku hâlâ büyük ölçüde riskli ve bunu değiştirmemiz gerekiyor" dedi. Kentsel dönüşüm için yeni bir üçlü yapı oluşturduklarını aktaran Yılmaz, "Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Marmara Bölgesi Genel Müdürlüğü ve finans sağlamak için bir genel müdürlük kurduk. Yapı dönüşümü için merkezi bütçeden 584 milyar TL ayrıldı" ifadelerini kullandı.
NÜFUS POLİTİKALARI İÇİN YENİ KURUL KURULACAK
TÜİK verileriyle gündeme gelen doğurganlık hızındaki düşüşe de değinen Yılmaz, demografik yapı için yeni bir yüksek kurul oluşturulacağını duyurdu. Yılmaz, "Doğurganlık hızımız şu anda 1.5’e düştü ve bu durum uzun vadeli olarak sosyal güvenlik sisteminden kültürel yapıya kadar birçok alanı etkiliyor. Bu nedenle Demografik Nüfus Yüksek Kurulu kurulacak. Kurul, nüfus politikaları ile ilgili detaylı bir eylem planı hazırlayacak ve aile destekleri ile bakım hizmetlerine dair yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek" dedi.