Turktime

Çaydan sonra bunu mutlaka için!

Siyah çay, günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanan faydalı içeceklerden birdir ve doğru oranda ve şekilde içildiğinde insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Uzmanlar içeriğinde güçlü antioksidanlar olan çaydan sonra mutlaka 1 bardak su içilmesi önerisinde bulunuyor.
ABONE OL
Abone Ol
Çaydan sonra bunu mutlaka için!
Haberler / Sağlık
28 Kasım 2021 Pazar 13:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Ülkemizde çay çok kullanılıyor. Uzmanlar bildirirler ki, çay doğru kabul edilmediği takdirde faydalı değil, aksine daha da zararlı bir içeceğe dönüşebilir.Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, her bir insanın günde 400-600 mg yani 4 bardak yeşil çay içilmesinin gerektiğini belirtiyor.

Her gün içilen bir bardak siyah çay zihni kuvvetlendirir, 2-3 bardağı ise kavrama yeteneğini geliştirir. Çay içerken onun miktarına ve şekersiz içilmesine dikkat edilmelidir.

Doç.Dr.V.Özlem Bozkaya, kahve ve çay tükettikten sonra mutlaka su içilmesi gerektiğini söyledi.

Özlem Bozkaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kahvenin yanında su ikramı bir gelenek sananlara; kahve, çay gibi kafeinli içecekler diüretik (idrar söktürücü) etkiyle sıvı kaybına neden olur.  Çay ve kahveyi ne kadar çok içiyorsanız, suyu da o kadar ihmal etmemelisiniz. Çünkü susuzluk da halsizlik ve çarpıntı nedenlerinden" dedi.

Yüzyıllardır Anadolu topraklarının vazgeçilmez içeceği olan çayın insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Peki siyah çayın faydaları nelerdir? Aynı zamanda uzmanlar halk arasında çay ile ilgili bilinen bazı yanlışların olduğunu söylüyor. Bunlardan biri de çayın diş sağlığını olumsuz etkilediği bilgisidir. Ancak uzmanlar şekersiz çayın diş yüzeyinde bakterilerin çoğalmasını engellediğini ve tükürükteki enfeksiyonlu hücrelerin sayısını azaltığını belirtiyor. 

Bitki olarak yetiştirilen çay toplaranarak kurutulur. Kurtulan çay kaynatılarak elde edilen içeceğe siyah çay denir. Çayın yeşil, beyaz ve siyah olmak üzere 3 çeşidi vardır. Bu çaylar yetiştikleri toprak tohum ve havaya göre değişir. Siyah çayın içerisinde tein, kafein, teofilin ve antioksidan içerir. kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şeker kullanılmadan tüketilmesi önerilir. 

Anadolu toprakalrına gelmeden ilk çay içen Türk Hoca Ahmet Yesevi'dir. Orta Asya seyahetleri sırasında çayı keşfeden Ahmet Yesevi, çay hakkında "Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar" diye de söylemleri vardır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime