Turktime

Çarpıcı araştırma: 4 kişiden biri 'hava' sebebiyle ölüyor

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, hava kirliliğinin solunum yolları, deri, kalp-damar, beslenme ve üreme sistemi gibi birçok hastalığa yol açtığını vurguladı.
ABONE OL
Abone Ol
Çarpıcı araştırma: 4 kişiden biri 'hava' sebebiyle ölüyor
Haberler / Sağlık
7 Eylül 2024 Cumartesi 04:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki ciddi etkileri her geçen gün daha fazla araştırma konusu oluyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, hava kirliliğinin başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere kalp-damar, deri, beslenme ve üreme sistemlerini olumsuz etkilediğini belirterek, bu konuda toplumsal ve bireysel önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, son yıllarda gerçekleşen ölümlerin dörtte birinin hava kirliliği kaynaklı olduğunu hatırlatan Erçelik, özellikle Türkiye'deki hava kirliliği oranlarının kritik seviyede olduğuna dikkat çekiyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik, hava kirliliğinin solunum yolları, deri, kalp-damar, beslenme ve üreme sistemi gibi birçok hastalığa yol açtığını vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, son yıllarda gerçekleşen ölümlerin yaklaşık %24'ünün hava kirliliğine bağlı olduğunu belirtti.

HAVA KİRLİLİĞİ HARİTASI

Dr. Erçelik, 2023 yılı hava kalitesi verilerini değerlendirdiklerini ve Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'ndan yıllık verileri indirerek Türkiye’nin hava kirliliği haritasını oluşturduklarını açıkladı. DSÖ'nün partikül madde (PM) için belirlediği yıllık 15 mikrogram/metreküp sınırının üzerinde hava solumanın zararlı olduğunu belirten Erçelik, Türkiye’de tüm şehirlerin bu limitin üzerinde olduğunu söyledi. Hava kirleticilerinin sadece PM ile sınırlı olmadığını; ozon, sülfür dioksit ve nitrik oksitlerin de hava kirliliğine katkıda bulunduğunu, ancak PM'nin sağlık üzerindeki etkileri en iyi kanıtlanmış kirletici olduğu için bunu çalışmayı tercih ettiklerini ekledi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime