CHP'li Yılmaz'dan "son 1 Mayıs" çıkışı
CHP’li Necati Yılmaz, 1 Mayıs açıklamasında “Bizler emeği ile üreten herkesin hak ettikleri özgür, demokratik, adil geleceğe ulaşmaları yolunda tüm emekçilerle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu 1 Mayıs, OHAL düzeninde ve hanedan rejiminde geçirdiğimiz son 1 Mayıs’tır” dedi.
ABONE OL
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, OHAL düzeninde işsiz sayısının 3 milyon 291 bin kişiye ulaştığını işsizlik oranının yüzde 10.4’e yükseldiğini söyledi. OHAL’in halka ve özellikle emekçi kesime karşı ilan edildiğinin tüm sonuçlarıyla ortaya çıktığını vurgulayan Yılmaz, “Bizler emeği ile üreten herkesin; basın emekçilerinin, akademisyenlerin, tarım işçilerinin, kadın emekçilerin, genç emekçilerin ve emeklilerin hak ettikleri özgür, demokratik, adil geleceğe ulaşmaları yolunda tüm emekçilerle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu 1 Mayıs, OHAL düzeninde ve hanedan rejiminde geçirdiğimiz son 1 Mayıs’tır” diye konuştu.
OHAL’DE İŞSİZ SAYISI 3.3 MİLYONA ULAŞTI
Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, 1 Mayıs’ın, dünyanın dört bir yanında işçilerin, emekçilerin, tüm ezilen ve yok sayılanların, mücadele ve dayanışma gücüyle bir araya geldiği gün olduğunu vurguladı. 1 Mayıs’ın emeğin yok sayılmasına, haksızlıklara, yolsuzluklara ses çıkaranların mücadele günü olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
“OHAL ilan edilmesinden bu yana siyasal, sosyal ve ekonomik kriz derinleşmiş, toplumsal barış kaybolmaya yüz tutmuş, emek ve emekçi değersizleştirilmiştir. Adalet ve eşitlik kavramlarının içi boşaltılmış, hukuksuzluklar ve art arda çıkarılan KHK’lar ile kazanılmış tüm haklar emekçilerin elinden alınmıştır. Çalışan işinden, ekmeğinden edilmiştir. OHAL düzeninde işsiz sayısı 3 milyon 291 bin kişiye ulaşmışken, işsizlik oranı ise %10,4 seviyesindedir. 3 milyon işsizin %30’u üniversite mezunudur. Her üç çalışandan biri kayıt dışı çalışmaktayken, taşeron çalışanlara verilen kadro, işten çıkarma ve işsizlik olarak geri dönmüştür.”
“OHAL HALKA VE EMEKÇİ KESİME KARŞI İLAN EDİLDİ”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 2018 verilerine göre, Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128 ve Mart ayında en az 122 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk üç ayında en az 394 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine değinen Yılmaz, “Yaşamını yitiren 394 emekçinin 327’si ücretli (işçi ve memur), 59’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşmaktadır. Ölenlerin 19’u kadın işçi, 367’si erkek işçidir. 9 çocuk çalışırken can vermiştir. Ölen emekçilerin yalnızca 17’si sendikalıyken, 369’u sendikasızdır” dedi.
Yılmaz, açlık sınırının 1662.70 TL’ye ulaşarak, asgari ücreti geçtiğini belirterek, “Tüm bu bilgilerin ışığında; iş cinayetlerinin yanı sıra, açlık/yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışmaya mahkum edilen işçi, köylü, emekçi ve çalışanın düşük ücret ve güvencesizlik kıskacında olduğu aşikardır. Devlete karşı ilan edildiği söylenen OHAL’in, halka ve özellikle emekçi kesime karşı ilan edildiği tüm sonuçlarıyla ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
“BU ÜLKENİN GELECEĞİNE EMEKÇİLERİN TALEPLERİ YÖN VERECEK”
Özgür, demokratik ve insanca bir yaşam sürmek için tüm emekçilerin ekonomik sosyal ve kültürel haklarının korunmasını, örgütlenme, toplu pazarlık, grev ve sendikal haklarının sağlanmasını talep ettiğine değinen Yılmaz, emekçilerin taşeronluk sistemine, kıdem tazminatlarının gasp edilmesine ve mezarda emekliliğe karşı çıktığını vurguladı. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bu ülke geleceğine, saraydaki hanedanın doğrularıyla değil, meydanlardaki, sokaklardaki emekçilerin ve demokrasi isteyen herkesin talepleriyle yön verecektir. Bizler emeği ile üreten herkesin; basın emekçilerinin, akademisyenlerin, tarım işçilerinin, kadın emekçilerin, genç emekçilerin ve emeklilerin hak ettikleri özgür, demokratik, adil geleceğe ulaşmaları yolunda tüm emekçilerle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu 1 Mayıs, OHAL düzeninde ve hanedan rejiminde geçirdiğimiz son 1 Mayıs’tır. Ülkenin gerçek sahipleri olan tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.”