Turktime

CHP'li Budak: Bu treni de kaçıracağız

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a yapay zeka alanında bir hazırlık yapılıp, yapılmadığını sordu.
ABONE OL
Abone Ol
CHP'li Budak: Bu treni de kaçıracağız
Haberler / Güncel
2 Ocak 2019 Çarşamba 10:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a yapay zeka alanında bir hazırlık yapılıp, yapılmadığını sordu.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Avrupa Birliği Komisyonu’nun yeni bir internet türünün omurgası olan blokzincir (blockchain) teknolojisi başta olmak üzere yapay zekanın Avrupa’da gelişimini düzenlemek amacıyla bir dizi eylem planını yürürlüğe koyduğunu söyledi.

AB’nin 2020 yılı sonuna kadar en az 20 milyar Euro tutarında bir yatırım hedefi bulunduğunu aktaran Budak, “Biz başka gündemlerle meşgulken dünyadaki rakiplerimiz yapay zekanın ekonomideki ağırlığını artırmak için yatırımlar yapıyor. Her geçen gün gelişen blokzincir teknolojisi ile yeni bir dünyaya atılacak adımın eşiğindeyiz. Bir an önce sığ gündemlerden kurtulup asıl hedeflere odaklanmamız gerekiyor. Yoksa bu treni de kaçıracağız” dedi.

Konuya ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak şu ifadelere yer verdi:

“Avrupa Birliği Komisyonu, yapay zekanın Avrupa’da gelişimini ve kullanımını düzenlemek amacıyla bir eylem planını yürürlüğe koymuştur. Bu plan AB üyelerinin yanı sıra Norveç ve İsviçre ile etkin işbirliğini de içermektedir. Yapay zeka yatırımları, veri kullanımı, beceriler ve etik değerler konusunda ABD ile Çin’in gerisinde kaldığını düşünen AB kurumları, yapay zekaya yönelik araştırma ve inovasyon amaçlı kamu ve özel sektör yatırımlarının 2020 yılı sonuna kadar en az 20 milyar Euro’ya ulaştırma hedefine odaklanmıştır. Eylem planına göre takip eden on yıl boyunca bu alanda kamu ve özel sektör yatırımlarının yılda 20 milyar Euro tutarında olması hedeflenmektedir.

Buna göre Avrupa’da yapay zeka alanında dünya lideri merkezlerin geliştirilmesi desteklenecek ve Dijital İnovasyon Merkezleri aracılığıyla yapay zekanın ekonomideki ağırlığı artırılacaktır. Robotik merkezlerini desteklemek amacıyla ilk aşamada 66 milyon Euro kaynak ayrılmıştır. Maalesef sanayi devrimlerini ıskalayan ülkemiz, son dönemde eğitim sisteminde bocalarken gelişmiş ülkeler farklı bir geleceğe hızla hazırlanmaktadır. Geldiğimiz aşamada Türkiye’nin artık ‘geleceğin dünyasını’ kaçırma lüksü yoktur.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Türkiye’de yapay zeka ve blokzincir (blockchain) alanlarında çalışan kaç işletme vardır? Bu işletme ve araştırmacılara verilen destekler nelerdir? Yapay zeka teknolojisine yönelik ‘Veri Koruma Güvenliği’ konusunda neler yapılmıştır? Veri koruma mevzuatına ilişkin eksikler nelerdir, bu amaçla yapılan hazırlıklar var mıdır? Varsa ayrıntıları nelerdir? Yapay zekanın geleceğiyle ilgili sektörel analizler yapılmakta mıdır? Örneğin sağlık alanında yapay zekanın kullanımına yönelik 2023 projeksiyonu nedir? Yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi ve kullanımı için ülkemizde yeterli profesyonel bulunmakta mıdır? Bu konuda bir planlama yapılmış mıdır? Yapay zeka alanında planlanan yüksek öğrenim programları hangileridir? Bu alana özgü verilen ve planlanan burslar nelerdir? Toplumun yapay zeka kullanımına hazırlanması amacıyla bu alanda güveni oluşturacak ve temel hakları belirleyecek etik kurallar hazırlanmakta mıdır? Bu amaçla akademi, ticaret ve sivil toplum alanlarında hangi çalışmalar yapılmaktadır?”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime