Turktime

Bu harita Fransa'yı zora sokacak

Türkiye bunu Doğu Akdeniz'de koz olarak kullanabilir! Fransızların iki yüzlülüğünü gözler önüne seren harita ortaya çıktı.
ABONE OL
Abone Ol
Bu harita Fransa'yı zora sokacak
Haberler / Dünya
12 Mayıs 2021 Çarşamba 13:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Meis Adası sebebiyle Doğu Akdeniz'de Yunan Münhasır Ekonomik Bölgesi'ni destekleyen Fransa İngiliz Jersey Adası konusunda aynı hakları İngilizlere tanımıyor. Jersey Adası'nın kendilerine daha yakın olduğunu söyleyen Fransa, deniz hukukunda iki yüzlülük yapıyor. Fransa, Meis Adası'nın Kaş'a 7,8 km uzaklıkta olmasına karşın, bölgedeki kıta sahanlığı konusunda Yunanistan'ı destekliyor. Fransa'nın bu tutarsız tutumu Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusunda elini güçlendirebilecek bir emsal teşkil etmekte.


Fransa ve Birleşik Krallık arasındaki denizde kanal üzerinde bulunan, özerk olsa da Birleşik Krallık'a bağlı olan Jersey adasında tansiyon giderek yükseliyor.

Zamanında Normandiya Düklüğü'ne bağlı bulunan küçük bir kanal adası olan Jersey Adası'nı 1200'lü yıllarda Fransa, Birleşik Krallık'a kaybetmiş ve adalar Birleşik Krallık'a bağlanmıştı. Bugünlerde adanın güneyinden gelen 60 kadar Fransız balıkçı teknesi ve kuzeyinden gelen 2 İngiliz savaş gemisi denizde birbirlerine güç gösterisi yapıyorlar. İki ülkenin meclislerinde karşılıklı tehditler ve ses yükseltmeler ise artarak devam ediyor.

MEİS ADASI'NIN DURUMUNA BENZİYOR

Birleşik Krallık Brexit sonucunda AB'den ayrıldığında, denizlerdeki kendi Münhasır Ekonomik Bölgesi de AB'den ve tabii Fransa'dan ayrılmış oldu. Jersey adasının, Fransa'nın neredeyse dibinde olması nedeniyle Fransa kuzey denizlerinde kendini kapana kısılmış buldu. Birleşik Krallık'ın Jersey Adası ile Yunanistan'ın Meis Adası'nın benzer jeopolitik konumları haritadan karşılaştırma yapmaya değer nitelikte.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime