Turktime

Bir trilyon insanın uzayda yaşaması mümkün mü? İşte çılgın proje...

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos’un uzay projesi gündemdeki sıcaklığını koruyor. Peki bir trilyon insanın uzayda yaşaması mümkün mü? işte haberin devamı...
ABONE OL
Abone Ol
Bir trilyon insanın uzayda yaşaması mümkün mü? İşte çılgın proje...
Haberler / Teknoloji
15 Haziran 2024 Cumartesi 16:08
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Pek çoğumuz dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos’u e-ticaret, bulut bilişim, dijital yayın ve yapay zekâya odaklanan teknoloji devi Amazon'un kurucusu olarak tanıyoruz.

Mashable Türkiye'de yer alan habere göre, Evet, Bezos milyarlarını Amazon'la kazanmış olabilir ama son zamanlarda daha ziyade uzay araştırmaları alanında faaliyet gösteren Blue Origin’e odaklanmış durumda. Washington merkezli şirket NASA’nın Artemis programında kritik bir role sahip.

Konu Dünya'dan uzakta insan yaşamını destekleyen bir dizi fütüristik habitat olunca ilk akla gelen isim Elon Musk. Fakat Bezos’un Musk’ın kızıl gezegen Mars’ta kalıcı bir koloni fikrini bile geride bırakan çok büyük bir hayali var: Uzayda süzülen şehirler kurmak.



Bezos insanların Mars gibi gezegenlerde değil, Güneş sisteminde süzülen dev uzay kolonilerinde yaşadığı bir gelecek tasavvur ediyor. “Gezegen yüzeyleri herkesin sığması için çok küçük” diye ekliyor. Ona göre insanlık bu şekilde gezegeninin değerli kaynaklarını tüketmeden gelişebilir. Dünya'nın sunduğundan daha fazla kaynağa ve ortama erişmemiz gerektiğini savunuyor.

Aslında Bezos bundan yıllar önce küçük bir izleyici kitlesine ‘Dünya'ya Fayda Sağlamak için Uzaya Gitmek’ başlıklı sunum gerçekleştirmiş ve bu vizyonunu anlatırken bazı görseller kullanmıştı. Kabul etmek gerekir ki bunlar şu aşamada fantastik illüstrasyonlardan başka bir şey değil. Ancak pek çok kişiye göre (Musk'ın SpaceX'i gibi) şirketin uzay yarışındaki hırsına işaret ediyor.

Daha önce Mars'ta kendi kendine yetebilen ekosistem kurabilir miyiz? diye sormuş ve bazı önemli projeleri mercek altına almıştık. Şimdi ise mimardan astrobiyologa, dört farklı uzmanın Bezos’un bu hayali hakkındaki yorumlarına yer veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Business Insider’da yayınlanan görüşlere göre henüz katedilmesi gereken çok yol var.

JEFF BEZOS'UN UZAY KOLONİLERİ BİR SİLİNDİR GİBİ GÖRÜNECEK
“O'Neill'in vizyonu ilham verici ve kesinlikle devasa” diyen Anthony Longman, yaklaşık 8 bin kişilik uzay habitatları tasarlayan bir mimar. Elbette bu tasarım aynı anda yedi astronotun bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ciddi anlamda daha büyük. Ancak uzayda 8 bin kişilik bir yaşam alanı, birkaç milyon insanı barındırabilecek (aşağı yukarı ABD’nin en büyük şehirlerinden San Antonio kadar büyük bir alanı kapsayan) O'Neill kolonileri ile kıyaslandığında hiçbir şey.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime