Turktime

Biden’ın çekilmesi piyasalara etki edecek mi?

ABD Başkanı Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi tüm dünyada gündem oldu. Biden’ın yerine Kamala Harris aday olurken, bu gelişmenin piyasalara etkisi de merak konusu oldu.
ABONE OL
Abone Ol
Biden’ın çekilmesi piyasalara etki edecek mi?
Haberler / Ekonomi
22 Temmuz 2024 Pazartesi 10:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Gerçek Gündem yazarı ekonomist Selçuk Geçer, Biden’ın adaylıktan çekilmesi sonrasında piyasalarda yaşananları ve yaşanması muhtemel durumları değerlendirdi.

İŞTE SELÇUK GEÇER’İN YAZISI:

Piyasalara Ekonomik Yansımalar

Öncelikle Biden’ın çekilme kararı alması ve hemen sonrasında Harris’in adaylığının açıklanması, piyasalarda kısa vadeli dalgalanmalara yol açabilir. Yatırımcılar, belirsizlik dönemlerinde genellikle güvenli limanlara yönelir. Bu altının biraz daha yükselmesini ve ABD tahvil faizlerinin geri çekilmesini beraberinde getirebilir. Bu arada Harris’in politikalarına ve seçilme olasılığına bağlı olarak hisse senetlerinde ve kriptolarda dalgalanmalar görülebilir.

Harris’in iklim değişikliği ve yeşil enerji konusundaki güçlü duruşu, fosil yakıt şirketlerinin hisselerinde düşüşe, yenilenebilir enerji şirketlerinin hisselerinde ise artışa neden olabilir. Benzer şekilde, Harris’in sağlık politikalarına yönelik açıklamaları, sağlık sektöründe de önemli değişikliklere yol açabilir. Sağlık sigortası şirketlerinin hisseleri olumsuz etkilenebilirken, kamusal sağlık hizmetleri sağlayıcıları ve ilaç firmaları olumlu etkilenebilir. Kriptolarsa büyük ihtimalle satış baskısı yaşayacaktır.

ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazanması ya da kaybetmesi de Harris’in ekonomi politikalarına bağlı olacaktır. Örneğin, Harris’in güçlü bir mali teşvik paketi açıklaması, ABD dolarının değer kazanmasına yol açabilir. Bu durum, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini doğrudan etkileyebilir.

Türkiye'ye Ekonomik Etkileri

Biden’ın çekilme kararının ve Kamala Harris’in adaylığını desteklemesinin, Türkiye ekonomisine hem doğrudan hem de dolaylı etkilerinin olacağı kesin. Özellikle ABD dolarının güçlenmesi ve küresel piyasalardaki belirsizlik, Türk Lirası üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacaktır. Döviz kurlarındaki artış, ithalat maliyetlerini yükseltebilir ve enflasyonu tekrar tetikleyebilir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime